Hanne Gaby Odiele, Belgisch topmodel, is ervoor uitgekomen dat ze interseks is. Ze spreekt van het verbreken van een taboe. Mika, die zelf ook interseks is, was erg verrast toen ze hoorde dat dit topmodel ervoor uitkwam. “Ik zag dit als een grote stap om de acceptatie van intersekse in de maatschappij te verhogen.”

Mika geeft aan dat ze persoonlijk altijd heel open is over haar interseksualiteit: “Ik vind het belangrijk dat mensen weten dat het bestaat.” Ze vindt dat het belangrijk is dat mensen weten dat het niet onder een taboe hoort te vallen. “Het bestaat al enorm lang, de oude Grieken keken er vroeger heel goed tegenaan. Er bestaan zelfs beelden die gemaakt zijn van intersekse. Tegenwoordig vindt men het vaak vies.”

Voor haar is het niet altijd even makkelijk om te vertellen dat ze interseks is. Zo maakt ze mee dat sommige mensen het contact compleet afkappen nadat ze hen heeft verteld dat ze zo geboren is. “Wanneer je tegenwoordig uitspreekt dat je interseks bent, kijken mensen je vaak raar aan.” Dat is volgens haar te wijten aan het gebrek aan informatie: “Wat de boer niet kent, vreet ie niet.”

“Je hebt gewoon twee categorieën: man en vrouw”

Bij de geboorte van het topmodel is een gender aangewezen en Mika heeft daar gemengde gevoelens over: “Aan de ene kant is het begrijpelijk, in deze maatschappij kan je bijna niet ontkomen aan opgroeien met een ‘gender’. Je hebt gewoon twee categorieën: man en vrouw.” Vaak is het vanaf je geboorte duidelijk en wordt je meteen een categorie geplaatst. Bij interseks gaat dat soms wat moeilijker, want dan is het biologisch gezien niet altijd duidelijk of de desbetreffende persoon (meer) mannelijk of vrouwelijk is. Zoals bij Hanne Gaby Odiele die meerdere operaties is ondergaan om biologisch gezien vrouwelijker te worden of te lijken.

Hier komt de negatieve zijde volgens Mika aan bod: “Aan de andere kant is het iets wat het kind zelf zou moeten kunnen beslissen. Helaas kan een baby dat nog niet aangeven, dat zou je rond je vierde of vijfde levensjaar pas gaan merken.” Persoonlijk vindt ze het geen fijne gedachte, maar voor haar is het opvoeden van een kind in een bepaalde categorie geen probleem. Wel voegt ze toe: “De operaties… Die keur ik zelf enorm af.”