“You cannot be serious man, that ball was on the line!” Een beroemde uitspraak van een gefrustreerde tennisser McEnroe tijdens Wimbledon 1981. McEnroe is bekender om zijn uitbarstingen dan om zijn prestaties en daar hebben meer sporters last van.

Sandra van Essen, sportpsycholoog bij VSPN, heeft een verklaring voor deze uitbarstingen: “Het gaat bij veel sporters om frustratie, het gaat niet zoals zij willen en zij hebben geleerd om dat zo af te reageren. Het kan helpen maar dat is in de meeste gevallen niet zo.” Van Essen keurt het gedrag echter niet goed: “Schelden moet eigenlijk niet normaal zijn, het is ook niet charmant.” Volgens de sportpsycholoog leer je dit gedrag vanzelf af: “Bij sommige sporten wordt je er als team op aangesproken. Of je krijgt een gele of rode kaart.” Als tip geeft Van Essen dat de sporters moeten leren hun emoties onder controle te houden. Ook de volgende spelers kunnen daar wat van leren en staan eerder bekend om hun opvallende uitbarstingen dan om hun prachtige prestaties.

Nicky Kyrgios
Een Australische 22-jarige tennisser die er vooral om bekend staat dat hij ‘lastig’ kan zijn. Zo heeft hij een grote mond tegen een journalist die vraagt of het publiek hem verkeerd beoordeeld door het uitjoelen. “I heard the booing”, voegt de journalist daaraan toe. “Then I started playing well and they started chearing, did you hear that too?”, zegt Kyrgios met een geërgerde blik. Voornamelijk maakt hij ruzie met de umpires (scheidsrechters).

Viktor Troicki
“You’re an idioit, the worst ever!” is de bekendste uitspraak van deze Servische tennisser. Hij riep dat tijdens Wimbledon 2016. Troicki mist de bal, roept “fuck” en begint te schreeuwen nadat de scheidsrechter de score zegt. Vervolgens gaat hij tekeer tegen de umpire.

Victoria Azarenka
Vichka Azzy, zoals de Russische tennisster ook wel wordt genoemd, staat bekend om haar korte lontje. Zo heeft Azarenka van frustratie een keer haar tennisracket kapot gegooid. Daarnaast heeft ook zij regelmatig onenigheid met umpires. Zo vraagt ze aan de umpire of zij ooit tennis heeft gespeeld, wanneer dat het geval blijkt te zijn zegt Azarenka: “You probably weren’t very good.”

Luis Suárez
De voetballer, die voorheen bij Ajax speelde, stond vroeger wel bekend om zijn prestaties. Dat veranderde na het ‘bijtincident’ met Otman Bakkal waarbij hij Bakkal in zijn schouder bijt tijdens de wedstrijd Ajax- PSV in november 2010. Sindsdien raakte Suárez betrokken bij meer bijtincidenten.

Zlatan Ibrahimovic
De Zweedse voetballer staat bekend als een echte badboy. Zo duwt hij zijn tegenstanders expres hardhandig uit de weg en biedt naderhand niet eens zijn excuses aan. Daarnaast is het algemeen bekend dat Ibrahimovic ontzettend arrogant is, wat blijkt uit de beelden van verschillende wedstrijden van de afgelopen jaren.

Sebastian Vettel
Deze formule 1-coureur staat sinds het afgelopen jaar pas bekend als een ‘zeikerd’. Tijdens de Grand Prix in Mexico 2016 is over de teamradio te horen hoe Vettel te keer gaat over Max Verstappen. “He is a cunt!”, vervolgens zegt hij tegen de wedstrijdleider: “Fuck off.” En zo gaat het nog een tijdje door.

https://youtu.be/21oARYTURZs?t=1m14s