Het Tilburgse onderzoeksbureau CentERdata, dat verbonden is met de plaatselijke universiteit, voorspelt  in haar eerste prognose  dat de VVD op nummer 1 staat. Echter is het nog te verdeeld om conclusies te trekken. De komende tijd komt CentERdata elke dag met een nieuwe update van de prognose op de Tweede Kamerverkiezingen.

In de eerste prognose van CentERdata is te zien dat de zetelverdeling tussen de partijen redelijk verdeeld is. De partijen liggen nog dichter bij elkaar dan bij de peiling van Maurice de Hond. Dat komt volgens het bureau waarschijnlijk door de vraagstelling. De mensen kunnen per partij aangeven hoe groot de kans is dat ze daarop gaan stemmen.

Het panel vraagt in de steekproef getrokken personen om een partij een percentage te geven. Daarmee geven ze de kans aan dat ze op die partij zouden stemmen. Boukje Cuelenaere, hoofd afdeling Survey Onderzoek, zegt: “We zien nu nog dat die 100 procent niet zo vaak gegeven wordt. Op basis van de vorige verkiezingen weet je niet wat er nu gaat gebeuren. Naar de verkiezingen toe durven mensen zekerder te zeggen wat ze gaan stemmen. Wanneer een partij 100 procent krijgt van onze respondenten, dan tikt dat natuurlijk harder aan dan wanneer ze maar 50 procent krijgen”, zegt Cuelenaere.

 
Vraagstelling maakt het verschil
Cuelenaere geeft aan dat door de vraagstelling, de twijfel goed wordt getoond. “Je ziet dat je een ander antwoord krijgt als deze kans-vraag stelt. Voor ons is het ook een experiment. We weten dat de kans-vraag tijdens de Amerikaanse verkiezingen is gesteld en adequaat was. We zijn nu ook benieuwd wat dit nou in Nederland doet.”