Uit onderzoek van de Consumentenbond bleek dat whitening tandpasta niet of nauwelijks effect heeft. Maar tegenwoordig wil iedereen een stralend witte Hollywoord-smile. Hoe kunnen we dan wel echt een wit gebit krijgen zonder opgelicht te worden?

 Tandpastaproducten aan de tand gevoeld

De vakken whitening tandpasta in supermarkten worden sinds de laatste jaren massaal leeggeplunderd. Als je geen whitening hebt, hoor je er niet bij. Dit allemaal terwijl whitening tandpasta een stuk duurder is dan de ‘normale’ pasta’s. En nu blijkt dus ook nog eens dat we allemaal flink opgelicht worden. Wat nu?

Niet zwart op wit

Volgens Prof.dr. Cor van Loveren, bijzonder hoogleraar Tandheelkunde aan de UvA, werken de wit makende tandpasta’s wel. Er is echter een misverstand over het product. ‘’Veel mensen denken dat de pasta de tanden bleekt, maar dit is niet het geval’’, vertelt van Loveren. ‘’Deze tandpasta’s maken de tanden intensiever schoon dan normale tandpastaproducten, waardoor je tanden witter lijken, maar er zit geen bleek in de pasta’s.’’

Het onderzoek van de Consumentenbond is volgens van Loveren vooral gericht op de tevredenheid van de consument. ‘’Als de consument niet meteen het resultaat van het poetsen met whitening ziet, wil dat nog niet zeggen dat het helemaal geen effect heeft.’’ Ook is niet bij iedereen het resultaat hetzelfde, meldt van Loveren. ‘’De tandpasta hoort de tanden schoner te maken (waardoor ze dus witter lijken), maar als je al witte tanden hebt van jezelf, krijg je deze met de whitening pasta nooit witter.’’

Whitening tandpasta maakt alleen schoner, het bleekt niet.

Van Loveren concludeert dat iedere consument dus zelf het beste zijn/haar poetsproduct kan uitkiezen. ‘’Niet bij iedereen zal het effect hebben, dit is per persoon verschillend.’’ Ook zijn er natuurlijk nog andere opties om een stralende lach te krijgen. ‘’Je kan bijvoorbeeld een bleekbitje nemen. Deze doe je tijdens het slapen in en dan komt er bleekmiddel vrij. Hetzelfde bleekmiddel dat gebruikt wordt om haren te kleuren.’’