Het Engelse Milton Keynes is vanaf vrijdag het decor van het eerste Dartstelevisietoernooi in 2017. Zestien deelnemers, waaronder vier Nederlanders, zullen hier hun pijlen richten op de eerste plek. 2017 is tevens het jaar dat Michael van Gerwen zal proberen alle gewonnen titels uit 2016 te verdedigen.

Jacques Nieuwlaat, mastercaller en commentator bij RTL7, is gematigd positief over de Nederlandse prestaties in 2016: “Van Gerwen was uiteraard uitstekend. Raymond van Barneveld was in het laatste kwartaal prima, daarvoor speelde hij wat onder zijn niveau. Daarentegen maakt Benito van de Pas nog steeds stappen, terwijl Jelle Klaasen een jaar heeft stil gestaan. De andere Nederlanders blijven ook een beetje hangen of vallen langzaam terug. Met name de nieuwe generatie laat nog even op zich wachten.”

Populariteit

De kijkcijfers en de hoge opkomst bij de huldiging van Van Gerwen na de winst op het wereldkampioenschap, eeft aan dat het darts leeft in Nederland. Ook werd in 2016 in Ahoy voor het eerst in de dartshistorie een Premier League-wedstrijd buiten het Verenigd Koninkrijk georganiseerd. De zaal kleurde oranje en zong de kelen schor, maar volgens Nieuwlaat is dit niet de reden voor de toenemende populariteit in Nederland: “Populariteit heeft te maken met Nederlands succes. Zolang de Nederlanders presteren groeit de sport op televisie. De Premier League in Nederland draagt daar wel aan bij, maar is niet de oorzaak.”

Nederlandse darters

Van Gerwen won alle toernooien overtuigend, waardoor de andere Nederlanders amper kans hadden. Nieuwlaat verwacht ook in 2017 niet snel een titel voor een andere Nederlander. “Klaasen en Van de Pas zouden richting de finales van de grote televisietoernooien moeten gaan. De andere Nederlanders moeten op de vloertoernooien, die de televisie niet uitzendt, eerst nog wat stappen maken voordat ze zich kwalificeren voor de televisietoernooien.”

Verrassingen

Het mooie aan de dartssport is dat er altijd verrassingen mogelijk zijn. Als een speler totaal niet in de wedstrijd zit, kan de wedstrijd van het ene op het andere moment kantelen. Waar de triples en dubbels er de ene set niet in willen, vliegen de pijlen de andere set er met speels gemak in. Dit jaar heeft Nieuwlaat bijvoorbeeld voornamelijk hoge verwachtingen van de Engelsman Joe Cullen, de Australiër Kyle Anderson, de Noord-Ier Daryl Gurney en onze landgenoot Jeffrey de Graaf. Gurney haalde het afgelopen wereldkampioenschap zelfs de kwartfinale, maar vond zijn Waterloo tegen de ‘kale groene sloopkogel’ Van Gerwen.

Hoge verwachtingen

Van Barneveld zal vrijdag om 20.00 tegen de Engelsman Dave Chisnall de Unibet Darts Masters proberen zijn eerste wedstrijd te winnen. Later op de avond zal ook Van de Pas zijn opwachting maken tegen de Schot Gary Anderson. Met deze grote spelers belooft het een fantastisch begin van 2017 te worden en Nieuwlaat heeft dan ook hoge verwachtingen van dit jaar. “Ik denk dat we negendarters (de hoogste en tevens zeldzame finish) meer dan ooit tevoren gaan zien. Wel hoop ik dat we meer verschillende winnaars van de grote toernooien mogen verwelkomen. Het is fantastisch wat Van Gerwen heeft gepresteerd het afgelopen jaar, maar ik denk dat de sport er bij gebaat is dat er meerdere kampioenen zijn.”