Andy Murray, nummer 1 tennisser van de wereld verlaat de Australian open al in de achtste finale. Ook Angelique Kerber, beste tennisster van de wereld, mocht haar koffers al snel pakken in Melbourne. Hoe kan het dat de nummers 1 dit toernooi zo voorspoedig verlaten?

Miriam Oremans, oud-professioneel tennisster met nummer 25 als hoogst behaalde plek op de ranking, geeft haar oordeel over het uitvallen van de twee beste tennissers van de wereld.

“Ik had al voorspeld dat Coco Vandeweghe zou winnen van Angelique Kerber. Een paar jaar geleden speelde Vandeweghe het grastoernooi van Rosmalen en won ze met weinig moeite. Vanaf dat moment ben ik haar een beetje gaan volgen’’, vertelt de oud-professioneel tennisster. Volgens Oremans speelt Vandeweghe een agressief en dominant spel. “Kerber daarentegen is echt een counteraar (defensieve basislijn-speler red.). Plus dit was een totaal nieuwe situatie voor Kerber, ze moest niet alleen haar nummer 1 titel van de wereld verdedigen, maar ook won ze vorig jaar de Australian Open. Nu is ze die nummer 1 positie kwijt. Coco Vandeweghe is echt up and coming”, voegt Oremans hieraan toe.

Lengte

Volgens Oremans speelt lengte een behoorlijke rol binnen de tennissport. “Hoe groter je bent, hoe makkelijker je een dominante service geeft. Het nadeel van een lange tennisser daarentegen is dat je hierdoor minder vlot beweegt.” Hieronder zie je het verschil in lengte tussen de spelers. De nummers 1 en 2 zijn hierin opgenomen en de meest verrassende spelers van het toernooi: Mischa Zverev en Coco Vandeweghe.

Wij spreken Raemon Sluiter, oud-professioneel tennisser en huidig coach van Kiki Bertens. Momenteel maakt hij het wereldberoemde tennistoernooi live mee in Melbourne. Wat heeft hij te vertellen heeft over de verliezende matches van de nummers 1? “Murray heeft een heel zwaar seizoen gehad, hij heeft veel gespeeld en daar is hij denk ik niet voldoende van hersteld. Dat zien we ook aan het feit dat hij zich heeft teruggetrokken voor de Davis Cup van volgende week. Bij Kerber is het denk ik vooral wennen aan haar nieuwe status als nummer 1, wat toch extra druk met zich meebrengt.”

Winnaar

“Ik denk dat Serena Williams bij de dames gaat  winnen op basis van haar positie op de wereldranglijst en haar onderlinge resultaat. Ook is ze een torenhoog favoriet,’’ zegt Sluiter. Ondanks dat Nadal nog een halve finale moet spelen, gaat Sluiter ervan uit dat hij de finale tegen Federer wint. Miriam Oremans houdt geen blad voor de mond en uit haar liefde voor het spel van Federer. “Ik houd mijn hart vast, want Nadal is een enorm sterke speler. Maar als het aan mij ligt wint Federer, want ik ben toch wel een beetje fan.”