Extra ondersteuning bij het sporten is voor mensen met een handicap noodzakelijk. Het aanbod van sportfaciliteiten voor gehandicapten is echter mager, wat ervoor zorgt dat maar 34% van de gehandicapten sport. Op 19 februari wordt er in Dordrecht een ‘Giathlon’ gehouden, waarbij geld wordt opgehaald voor Fonds gehandicaptensport.

Fonds gehandicaptensport zet zich in om sport voor iedereen mogelijk te maken. In Nederland zijn er ruim 1,7 miljoen mensen die door een handicap, zowel lichamelijk als geestelijk, niet of nauwelijks kunnen sporten. Dit probleem wordt voornamelijk veroorzaakt doordat er weinig sportfaciliteiten voor gehandicapten zijn. Sophie Oostveen van Fonds gehandicapten sport legt dit probleem uit: “Er is wel behoefte aan sport, maar er is aangepast vervoer nodig en er moeten ook faciliteiten voor zijn.”

Mindset
Voor iedereen is sporten belangrijk, maar voor mensen met een beperking zitten er nóg meer voordelen aan. Zo is het goed voor het maken van sociale contacten en voor de ontwikkeling van de sporter. Oostveen is van mening dat er voor gehandicapten een sportfaciliteit zou moeten zijn binnen een straal van tien kilometer: ”Pas als dit ons is gelukt, hebben wij de wedstrijd gewonnen.” Het motiveren van gehandicapten om te gaan sporten ligt volgens Oostveen aan een ding: “Het is vooral de mindset van de persoon in kwestie.”

Uniek sporten
Fonds gehandicaptensport zorgt voor de subsidies die nodig zijn om het sporten voor gehandicapten mogelijk te maken. Momenteel is het fonds bezig met een nieuw project: “Ons nieuwe project ‘uniek sporten’ is een online sport community voor aangepast sporten. Het heeft de potentie om hét gehandicaptensport-platform van Nederland te worden.”