Roger Federer heeft zijn landgenoot Stanislas Wawrinka verslagen in de halve finale van de Australian Open. Na vijf sets (7-5, 6-3, 1-6, 4-6, 6-3) bleek de Zwitser in Melbourne de sterkste. Wawrinka en Federer zijn geen onbekenden van elkaar: de Zwitsers wonnen met dubbelspel in 2008 de Olympische Spelen in Beijing.

De wedstrijd begon volgens de verwachtingen: Federer won de eerste twee sets met weinig moeite. Wawrinka raakte zichtbaar gefrustreerd en brak zijn racket op zijn knie. Na een medical time-out voor Wawrinka had Federer moeite het spel weer op te pakken. Hij leek de focus kwijt te zijn, en verloor de derde set. De vierde set bestond uit lange, spannende rally’s en love games. Ook Federer vroeg om een medical time-out, het is onduidelijk of zijn knieblessure, die hij zes maanden geleden opliep, daar iets mee te maken heeft.

Na de medical time-out begon Federer de beslissende set slordig en moest hij vechten voor zijn eigen match.  Maar bij 2-3 herpakte hij zich en speelde aanvallend. Vanaf dat moment nam hij de voorsprong over en stoomde hij door naar het einde. Onder applaus van het publiek verliet Wawrinka het toneel. Federer staat in de finale. Zeven jaar geleden stond hij daar ook al en won de wedstrijd. Wie zijn tegenstander wordt, is nog onbekend. Dit kan Rafael Nadal of Grigor Dimitrov zijn, zij spelen vrijdagmiddag de tweede halve finale.