Dinsdag 24 januari, de laatste minuut van de hockeywedstrijd tussen Uttar Pradesh Wizards – Dabang Mumbai loopt. De stand: 3-2 voor Uttar. Maar dan, een aanval van Dabang. De bal schiet de cirkel in, zo tegen de stick van Robbert Kemperman. Hij geeft de bal een tikje en de bal schiet tegen de plank aan! Goal! De tijd is om en door deze goal wint Dabang Mumbai met 4-3.

Voor velddoelpunten krijg je twee punten en als je uit een strafcorner scoort maar één. Dit is de regel die het hockeyspel volgens de Internationale Hockey Federatie (FIH) spannender moet maken.

Jacques Brinkman

De Hockey India League is nu een paar dagen bezig en dus is de nieuwe regel ook een paar dagen van kracht. Jacques Brinkman, oud-international en NOS analyticus, laat zijn mening over de nieuwe regel horen: ‘Ik vind het een slechte regel. Het is een soort van ‘verbloemen’ van wat er werkelijk speelt. Hockey moet attractiever, spannender. En de strafcorner minder dominant. Mijn voorstel: schaf ‘shoot’ af. In de cirkel op een kansloze positie op zoek naar een voetje (De bal op de voet in de cirkel betekent een strafcorner, red). Dat moet eruit. We hebben al zoveel regelwijzigingen in het hockey, de ene proeftuin na de andere. Hockey is een sport geworden waar fans niet meer weten met welke regels nu weer gespeeld worden. Onduidelijk, onherkenbaar.’

Coach van Tilburg Meisjes A1 (Landelijk), Erik-Jan de Bekker, vind het lastig om hierover een standpunt in te nemen. ‘In het internationale tophockey is het wellicht aantrekkelijker omdat veel ploegen daar een goed corner hebben. Maar in de lagere klassen zowel bij senioren als bij junioren twijfel ik eraan. Het zal tactisch misschien wel leuker worden, maar het leukste blijft toch doelpunten maken. Ik moet wel zeggen dat, nu ik de HIL volg, vind ik het leuker dan ik had gedacht.’

Strafcorner
FIH heeft een reden voor het invoeren van deze regel tijdens de HIL. Het rendement van een strafcorner ligt gemiddeld rond de 70 à 80 procent. Vaak wordt er tijdens een wedstrijd naar een ‘voetje’ gezocht, zodat er een strafcorner komt. Brinkman vindt dit niet kunnen: ‘Strafcorner is een mooi onderdeel van het hockey. Een doelpunt is een doelpunt. Alleen moet je niet zo makkelijk een strafcorner verdienen. Dus voor een overtreding prima, maar voor ‘voetje’ zoeken vrije slag tegen!’

Kemperman
Kemperman zelf zegt tegen hockey.nl: ‘Onze eerste wedstrijd tegen de Ranchi Rays eindigde in een gelijkspel. We stonden 2-4 achter en op het eind kregen we nog een strafcorner. Toen spraken we af dat we hem eerst buiten de stippellijn zouden passen en vervolgens weer terug de cirkel in zouden brengen.’ Dat was dus een ‘veldgoal’: 4-4.
‘Aan de ene kant is het een geruststellende regel. Wij zijn nu twee keer teruggekomen van een achterstand. Aan de andere kant kan het ook andersom zijn: als je 4-0 voor staat hoeft de tegenstander maar twee keer te scoren en het staat weer gelijk. Dat maakt het interessant en zorgt ervoor dat je de hele wedstrijd scherp moet blijven.’