Terug naar het eetpatroon van onze voorvaders: dat is wat het hippe Paleodieet inhoudt. Bij dit dieet is het de bedoeling dat je meer natuurlijk voedsel gaat eten.Volgens van Mitchel van Duuren is het dieet zo populair, omdat in één zin te zeggen is hoe het dieet werkt. En zo makkelijk is het ook te volgen.

Van Duuren is aanhanger van Paleo en is sinds 2012 in de ban van het ‘Paleovirus’. Hij was voorheen eigenaar een eiwitpoeder-website, maar is hiermee gestopt toen hij enorme resultaten boekte door het volgen van het Paleodieet. In reactie hierop heeft hij zich aangesloten bij een website over Paleo. Samen met nog vijf anderen probeert hij via de site mensen enthousiast te maken voor het Paleodieet.

Het dieet is niet bedoeld om af te vallen, maar puur om je levensstijl te veranderen. Volgens aanhangers van dit dieet is ons lichaam van nature gebouwd om natuurlijk voedsel te eten en horen we dus geen chemische producten binnen te krijgen. Paleo-fans denken zelfs dat ziekten als kanker, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten buiten de deur te houden zijn door natuurlijk te eten.

Bij het Paleodieet eet men voornamelijk vlees, vis, groente en noten. Zout, suiker, melk, peulvruchten, granen en groenten die tot de nachtschadefamilie behoren moeten worden gemeden. Volgens het voedingscentrum kan het mijden van deze producten op langere termijn zorgen voor een tekort aan voedingsstoffen. Ook adviseert het Paleodieet om veel rood vlees te eten. Dit kan volgens het voedingscentrum echter weer zorgen voor darmkanker.

Niet alleen het Paleodieet doet het goed bij het publiek, ook veel andere diëten slaan aan. Hieronder een grove tijdlijn met de populairste of gekste diëten door de jaren heen.