Altijd al Nederlandse zanger willen worden, maar geen bijpassende opleiding kunnen vinden? Dan is er nu de school van het Nederlandse lied. ROC Rijn IJssel start in augustus 2017 met deze nieuwe opleiding.

Directeur van ROC Rijn IJssel Adric Bressers vertelt dat er een paar bekende artiesten zoals Stef Ekkel, Frank van Etten en Emile Hartkamp toegezegd hebben om workshops te geven. Ook zijn er een paar docenten van het conservatorium aangenomen. “We hebben ook nauw contact met het mega piraten festijn, die presentator denkt ook mee.”

Volkszanger William Burg durft niet te zeggen of deze opleiding iets toe gaat voegen. “Als volkszanger moet je het totaal plaatje hebben. Er zullen vast mensen zijn die hulp kunnen gebruiken bij zang coaching, je voorkomen en entertainment gehalte.”

Baan
“Ik weet niet goed waar je een baan als volkszanger in kunt vinden. Je moet het bereiken met je muziek keuze die het volk moet bereiken en dat is verschrikkelijk moeilijk.” Volgens Burg ben je sowieso 5 tot 8 jaar aan het investeren om een fanbase te creëren. Dan is er pas kans of je verder kunt gaan en kun je gaan kijken of er een platenmaatschappij of platenbaas geïnteresseerd is die met jou wil werken.

Bressers vertelt dat de stages vooral optredens zijn op diverse plekken, dat kan zijn in het bejaardentehuis, op een festival of een jaarmarkt. “In het eerste jaar regelen wij die stages, in het tweede jaar moeten ze zelf opzoek en in het derde jaar moeten ze er zelf geld voor gaan vragen.” Na de opleiding probeert de opleiding de leerlingen te bemiddelen richting een platenmaatschappij, maar je wordt vooral opgeleid tot zzp’er. “Wij geven ook les in management en het invullen van je belastingformulieren.”

In totaal worden er dertig mensen toegelaten. Nu zijn er 16 aanmeldingen en de eerste audities zullen zaterdag 28 januari plaatsvinden.