Leegstaande fabrieken, verlaten villa’s en oude kerken worden steeds vaker bezocht door zogenaamde ‘urban explorers’. Bij urban exploring, kortweg ‘urbex’ , gaan avonturiers op zoek naar de mooiste verlaten gebouwen om binnen de mooiste plaatjes te schieten. Omdat toegang tot de panden vaak verboden is, moeten de explorers zelf op zoek naar een verborgen ingang. 

In de Eindhovense Holland Art Gallery is deze week het werk te zien van de doorgewinterde urbex fotograaf Wil Crooymans uit Nuenen. Voor zijn foto’s bezocht hij de afgelopen twee jaar verlaten panden door heel Europa. Bekijk de video hieronder om erachter te komen hoe Crooymans zich met zijn werk onderscheidt van de doorsnee urbex fotograaf.

Om de prachtige panden te beschermen geldt er onder urban explorers een soort ongeschreven regel: “Leave nothing but footprints, take nothing but pictures”. Volgens Crooymans betekent dit dat je alles precies zo achter moet laten zoals je het hebt aangetroffen. Ook wordt er van je verwacht dat je zo min mogelijk sporen achter laat. De urban xplorers hebben tevens onderling afgesproken dat de locatie van de panden geheim gehouden wordt. Als het adres van een mooie locatie online gepubliceerd wordt, is het gebouw namelijk binnen de kortste keren ondergespoten met graffiti.