Veel mensen kennen het verschil niet tussen de THT (tenminste houdbaar tot) en TGT (te gebruiken tot) data die op veel verpakkingen staan. Wat kan je nou eigenlijk wel lang bewaren en hoe zorg je ervoor dat je niet te veel voedsel verspilt?

Volgens het voedingscentrum betekent TGT dat een product veilig kan worden gegeten tot aan die datum. Dit staat vooral op verse vlees- en visproducten die na deze datum gevaarlijk kunnen zijn om te eten.
De THT-datum is minder belangrijk. Deze datum geeft alleen een indicatie van hoelang een product aan de kwaliteit voldoet die de fabrikant biedt. Je kan veel van deze producten nog gewoon veilig gebruiken, het zal alleen iets minder lekker worden na verloop van tijd.

Brood
Zodra brood een beetje droog wordt gooien veel mensen dit weg, dat is natuurlijk zonde, want je kan hiervan nog heel goed een broodpudding of je eigen paneermeel maken.
Wil je brood langer bewaren? Leg het dan in zakjes in de vriezer, zo zorg je ervoor dat je niet een heel brood hoeft te ontdooien.

 
Vlees en vis
Met vlees en vis moet je oppassen, de kans op ziektes is namelijk aanwezig als je deze producten na de TGT-datum nog eet. Wil je dit langer bewaren dan tot de datum op de verpakking? Stop het dan direct als je uit de winkel komt in de vriezer.
Tip: als je bijvoorbeeld een kilo kip koopt, leg het dan in porties in de vriezer. Zo hoef je niet alles in een keer te ontdooien.

Groente
Veel mensen leggen alle soorten groenten gewoon in de koelkast, maar dit is niet verstandig. Groentes heb je namelijk in allerlei verschillende soorten.
Bewaar alles uit de nachtschade familie (tomaat, paprika, pepers en aubergines) buiten de koelkast. Heb je hier restjes van over, bewaar ze dan in een zakje in de koelkast.

Pasta
Droge pasta en rijst kan je gemakkelijk jaren bewaren, als je deze op een droge plek in een luchtdichte pot bewaart.
Heb je per ongeluk te veel pasta gekookt? Gooi dit dan niet weg, in de koelkast is dit nog minstens twee dagen houdbaar. Je kan hier de volgende dag bijvoorbeeld nog een heerlijke pastasalade van maken.

Zuivel
Zuivelproducten moet je bijna altijd in de koelkast bewaren. Melk die een paar dagen over de datum is, kan je nog goed gebruiken om pannenkoeken te maken.
Oude en harde kazen kan je meestal langer bewaren dan de datum die erop staat. Zorg wel dat er weinig zuurstof bij kan komen.

Fruit
Wat veel mensen weggooien is fruit. Omdat fruit de ene keer rijper in de winkel ligt dan de andere keer, kan je niet exact zeggen hoelang het houdbaar is. Het meeste fruit kan je het beste bewaren buiten de koelkast, vooral appels en peren kan je eventueel in de koelkast bewaren.
Als fruit erg zacht wordt en er niet meer lekker uit ziet, hoef je het nog niet weg te gooien, het is dan nog niet per se bedorven. Gooi het een keer in de blender of keukenmachine en maak er een lekkere smoothie van!