“Of het vertrek van minister Van der Steur invloed gaat hebben op de peilingen van de VVD is nog niet zeker. Wel zie je dat affaires vaak weinig invloed hebben op de peilingen”, aldus politicoloog Tom Louwerse. Hoe ver kan de VVD gaan voordat de kiezer overstapt op een andere partij?

Wat heeft de VVD de afgelopen jaren allemaal uitgespookt?

Volgens Louwers is het lastig om in te schatten wat de gevolgen zullen zijn van het vertrek van minister Van der Steur. Hij stapt op vanwege zijn onjuiste communicatie rondom de Teevendeal. “Mensen stemmen uiteindelijk op de verkiezingspunten die het beste passen bij hun idealen. Of er opspraak is over bepaalde misstanden heeft natuurlijk invloed op het kiesgedrag van stemmers, echter is het geen doorslaggevende factor.” Louwers geeft als voorbeeld de Amerikaanse president Trump, die voortdurend negatief in het nieuws verscheen. Echter won hij de verkiezingen wel. De oud-premier Berlusconi is volgens Louwers een ander voorbeeld dat aangeeft dat negatieve publiciteit niet altijd leidt tot een daling in de peilingen.

Het grote verlies in zetels van de VVD na de verkiezingen van 2012 is volgens Louwers geen gevolg van negatieve publiciteit door schandalen. “De daling valt te verklaren door het niet nakomen van verkiezingsbeloftes. De VVD kelderde in de peilingen na het bekendmaken van plannen met de coalitiepartij PVDA voor inkomensafhankelijke zorgpremies.

Ook politicoloog Meindert Fennema geeft aan dat schandalen binnen een politieke partij in de regel weinig invloed hebben op de peilingen. “De corruptieschandalen lijken weinig invloed gehad te hebben, maar we weten natuurlijk niet wat de peilingen zouden zijn geweest zonder die schandalen.

De VVD lijkt tot nu toe goed weg te komen met alle schandalen en leugens. Uit peilingen van Ipsos blijkt dat de VVD samen met de PVV met 27 zetels bovenaan in de peilingen staat. De peilingen zijn van 19 januari. Hoe de volgende peilingen uitpakken voor de VVD is nog even afwachten.