Een aparte competitie, een lager bedrag aan prijzengeld en minder zendtijd: het vrouwendarten vervaagt in een mannenwereld. Het is dezelfde sport, met gelijke regels, maar toch is er een stuk minder publiciteit voor vrouwelijke darters.

 Dat er meer mannen in de wereld aan darten doen is algemeen bekend. Maar toch leeft darten ook onder de vrouwen (ook al is dat een kleinere groep). Volgens Paul Engelbertink van de Nederlandse Darts Bond is ruim 90 procent van de darters in Nederland man en een kleine 10 procent vrouwelijk.

Aantrekkelijk

“Het niveau van de mannen ligt nu eenmaal hoger en er is meer rivaliteit, dat is voor veel mensen leuker om naar te kijken”, volgens Engelbertink. “Meer aandacht voor ons kan natuurlijk nooit kwaad”, zegt Aileen de Graaf, dartster in de Nederlandse selectie, “Maar er is inderdaad wat minder rivaliteit dan bij de mannen. Vrouwen zijn ook wat terughoudender en minder bezig met het publiek tijdens een wedstrijd.”

Bij een wedstrijd kunnen vrouwen vaak ook een lager bedrag verwachten na de winst. “Laatst konden de mannen honderdduizend euro winnen bij een wedstrijd en de vrouwen maar tienduizend euro. Natuurlijk is het erg jammer en een beetje oneerlijk, maar ik heb me er bij neergelegd”, zegt De Graaf. Dit heeft ook te maken met het feit dat er minder geld ingelegd wordt bij de vrouwen: “Daarom is het aan de andere kant ook wel logisch dat de mannen wat meer winnen, maar het verschil zou wel kleiner mogen zijn.”

Zendtijd

Er is niet alleen minder prijzengeld beschikbaar voor de dames, maar ook moeten zij het doen met minder zendtijd. “Mannen spelen vaak best of 9 sets terwijl wij maar best of 3 sets mogen spelen. Dan zijn wij binnen 15 minuten al klaar en spelen de mannen 45 minuten lang.” Engelbertink vindt dit niet vreemd: “Met alle respect: het niveau van mannen is vergelijkbaar met een eredivisieclub en dat van vrouwen eerder met een amateurclub. En de meeste mensen kiezen er dan toch voor om de Eredivisie op te zetten.” Het verschil is alleen dat een amateurclub wel een hele wedstrijd mag spelen, ongeacht het niveau of geslacht.

Toch blijven de vrouwen het liefst wel in hun eigen competitie en volgens Engelbertink moeten ze ook niet gemengd willen spelen: “Het niveau is gewoon heel anders.” De Graaf is het hier mee eens: “Binnen de provincie wordt er wel eens gemengd gespeeld, dat is leuk. Maar er is geen plaats voor een gemengde wereldwijde competitie. Mannen zijn over het algemeen nu eenmaal beter.”

Toch blijft het dezelfde leuke sport. “Vrouwen darten is ook super leuk, kom gewoon een keer kijken en laat je verassen!”, adviseert De Graaf iedereen.