Door de reorganisatie is de continuïteit van ‘vitale processen’ van de Belastingdienst in gevaar gekomen. Dat schrijft een commissie die onderzoek heeft gedaan naar het besluitvormingsproces rond de hervorming.

De oorzaak van de chaos bij de fiscus is de vertrekregeling die afgelopen juni in het nieuws kwam. De regeling was gericht op lagere ambtenaren, maar stond open voor bijna iedereen bij de Belastingdienst, zo schreef de Volkskrant eerder.

Staatssecretaris Wiebes van Financiën wilde met de regeling voor elkaar krijgen dat ongeveer 5.000 laaggeschoolde medewerkers zouden vertrekken, zodat 1.500 hoogopgeleide ICT-mensen konden worden aangenomen.

De regeling kostte veel meer geld dan voorzien was en trok ook veel meer medewerkers dan vooraf gedacht was. Eerder deze maand diende de hoogste baas van de belastingdienst, Hans Leijtens, al zijn ontslag in wegens de mislukte reorganisatie.