Binnenkort komen ze op de markt: niet-vervalsbare concertkaartjes. Start-up GUTS heeft de zogenaamde ‘smart tickets’ geïntroduceerd die het doorverkopen van kaartjes voor bijvoorbeeld zes keer de vraagprijs, onmogelijk maakt.

De ontwerpers wonnen hiermee eerder de Buma Music meets Tech award, die op Eurosonic Noorderslag werd uitgereikt.

Dit is mogelijk door gebruik te maken van de zogenaamde ‘blockchain’. Tom Roetgering, een van de bedenkers van de tickets, beschrijft dit als “een robuuste database die op miljoenen computers staat.” Op miljoenen computers staan allemaal kopietjes van dezelfde database, waar alles over deze kaartjes op staat, dus. “Als je dus een wijziging in die database doorvoert, dan wordt dat gecontroleerd door al die systemen.”

Wanneer je bijvoorbeeld de prijs van een kaartje probeert te verhogen, wordt dit door al die verschillende systemen gecontroleerd. Als de prijs verhoogd wordt, GUTS zorgt er namelijk voor dat de kaartjes voor de normale prijs worden verkocht, springt de prijs gewoon terug naar het origineel. Bij het doorverkopen past hij de barcode aan.

Roetgering legt uit dat je normaal gesproken als fraudeur maar één centrale database hoeft te hacken om met je kaartje te kunnen sjoemelen. Bij blockchain moet je in dit geval echter meer dan 61 miljoen computers tegelijkertijd hacken. “Dat is misschien wel mogelijk, maar daar wens ik je dan heel veel succes bij.”