CDA Brabant wil dat de provincie en het Rijk samen gaan onderzoeken of het mogelijk is drones in te zetten in de strijd tegen drugscriminaliteit in de Biesbosch. Dat schrijven ze vrijdagochtend op hun website.

De aankondiging is opvallend aangezien Staatsbosbeheer in september 2015 nog aan de bel trok omdat drones in de Biesbosch de natuur zouden verstoren. Op de vraag hoe dat dan moet rijmen, zegt boswachter Jacques van der Neut het volgende: “We staan zeker niet te springen om overal drones te laten vliegen, dat is ook zeker niet de bedoeling. De plannen van het CDA zijn een voorstel, het zou eerst nog moeten worden doorgenomen met allerlei instanties.”

Op uitnodiging van Staatsbosbeheer was de Statenfractie van CDA vrijdagochtend 27 januari op werkbezoek in de Biesbosch. Statenlid van CDA Brabant, Roland van Vught, was hierbij aanwezig. Hij vertelt dat het gebruik van drones in de Biesbosch niet alleen goed kan zijn voor de bestrijding van drugscriminaliteit. “Je kan ook veel beter in de gaten houden hoe de gewassen en dieren in het gebied zich ontwikkelen.”

Volgens van Vught is het idee ontstaan doordat de wietteelt in Brabant nog altijd toeneemt. “Bijvoorbeeld in leegstaande stallen en afgelegen plekken, maar dus ook nog steeds in de Biesbosch. Dat willen we niet, we willen dat het aangepakt wordt. Dan moet je gaan kijken naar onconventionele technieken, zoals drones. We willen nu graag onderzocht hebben hoe drones kunnen worden ingezet zonder de natuur te verstoren.”

Een reactie vanuit de provincie Noord-Brabant heeft het CDA nog niet. “Maar ik kan mij niet voorstellen dat ze hier op tegen zouden zijn”, vertelt van Vught. “We zetten in op meerdere fronten, Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg was vanochtend ook aanwezig bij het werkbezoek. Zij zal in de Tweede Kamer ook aandacht vragen voor dit probleem.”

Van der Neut betwijfelt of het bestrijden van drugscriminaliteit in de Biesbosch ook echt makkelijker zal worden: “De Biesbosch is een ingesloten natuurgebied van ruim 10.000 hectare. Je kan wel zeggen ergens makkelijk te willen komen, maar in de praktijk is dat lastiger. Het zou kunnen schelen als we drones hebben, maar alsnog moeten we ter plekke zien te komen met een boot.”

Het CDA zegt dat het eventueel inzetten van drones tot een win-win situatie kan leiden: criminaliteit aanpakken én natuurontwikkeling ondersteunen. CDA Statenlid Roland van Vught legt uit hoe: “Met drones kun je ook goed in beeld krijgen hoe de dieren en gewassen in het gebied zich ontwikkelen.”