Studente Ciara Brodie uit Engeland werd ineens onbedoeld het onderwerp van haat. Diverse scholieren zochten haar op social media op na de luistertoets van Cito. Brodie zelf wist van niets.

“Het is die bitch met de gekke bewegingkjes.” Je bent de reden dat mensen zakken.” Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de haat die Brodie op social media over zich heen kreeg. Brodie was niet op de hoogte dat ze in een luistertoets zat.

Social media

“We hadden niet kunnen voorzien dat leerlingen iemand in een videofragment zouden gaan opzoeken”, aldus Corine Theuns, woordvoerster van Cito. Verder zegt Theuns het vervelend te vinden voor de dame in kwestie. “We hebben contact met haar gehad en onze excuses aangeboden. Daarnaast hebben we haar het advies gegeven om al haar social media voor een tijdje op privé te zetten.”

“Bij het maken van een luistertoets houden wij altijd een stappenplan aan”, aldus Theuns. “Er kijken diverse deskundigen en mensen van externe adviescommissies naar de fragmenten. Pas daarna wordt het gebruikt in een toets.”

Kwalijke zaak

Emmeken van der Heijden, rector van het Van Maertlantlyceum in Eindhoven, was eerst nog niet op de hoogte van het voorval. Pas toen ze het hoorde, zag ze hoe groot het probleem was. “Ik vind het kwalijk dat leerlingen van onze school, maar zeker ook van andere scholen in Nederland, iemand zo lastigvallen. Echter vind ik het nog kwalijker van Cito dat ze haar met naam en toenaam in de toets hebben gezet, zonder dat ze daar op de hoogte van was.”

Van der Heijden zegt de rol van de leerlingen van haar school te gaan onderzoeken. “We gaan passende maatregelen nemen, mocht dat nodig zijn. Het hangt ervan af wat er gezegd is. We keuren het gedrag zeker af.” Verder zegt Van der Heijden in gesprek te willen met Cito. “Zij zijn voor deze situatie verantwoordelijk.”