In Engeland werd een vrouw verplicht door haar werkgever om hakken te dragen. Zij was het hier niet mee eens en kreeg de deur gewezen. In Nederland dragen vrouwen die bijvoorbeeld op kantoor werken ook vaak hakken. Maar mag dit in ons land een verplichting zijn?

Een receptioniste in Engeland kwam op haar eerste werkdag op nette platte schoenen aan bij haar nieuwe werkgever. Toen ze gewezen werd op haar schoenkeuze, mocht ze ervoor kiezen om thuis hakken aan te trekken of om thuis te blijven. Zij koos voor dit laatste en is een petitie gestart waarin ze ernaar streeft dat vrouwen niet kunnen worden verplicht om op hakken te werken. In Nederland is er geen wet waarin staat dat vrouwen wel of niet verplicht kunnen worden om hakken te dragen op de werkvloer. Maaike Boersma, specialist arbeidsrecht bij Eerlijkmetrecht, legt uit dat het aan het bedrijf zelf ligt wat voor keuze ze hierin maken. “Het is niet zo dat een bedrijf vrouwen niet mag verplichten hakken te dragen. Als zij een bedrijfsreglement tekenen waar dat in staat, gaan wij hiermee akkoord.”

Wat het idee is achter vrouwen die op hakken lopen op de werkvloer, is hoogstwaarschijnlijk dat het representatief is. Dit vertelt Tosca Gort, arbeids- en organisatiepsycholoog bij GORTcoaching. “Mensen willen dat graag zien, zeker in een bepaalde cultuur. Hoe hoger de functie, hoe netter de kleding.” Zelf heeft Gort nog nooit meegemaakt in alle jaren dat ze coacht dat vrouwen klaagden over het verplicht dragen van hakken op de werkvloer. “Het wordt naar mijn weten niet verplicht binnen bedrijven.”