De SuperBowl, wie kent het niet? Amerika’s grootste jaarlijkse evenement met de bekende halftime-show is op 5 februari weer te zien. Ook in Nederland wordt het uitgezonden, maar hoe leeft het American Football nou eigenlijk in Nederland?

Het gezellige clubje spelers van de Tilburg Wolves vertellen hoe het bij hun gaat in de competitie: “American Football is bij ons een grote familie, jong, oud, diverse culturen, iedereen is welkom.” Bestuurslid Herald Coolbergen vertelt hieronder over de populariteit van American Football in de regio.

Niet alleen populair in Tilburg

John Mahnen, woordvoerder van de American Football Bond Nederland(AFBN) heeft een andere visie over het American Football in Nederland. “Het spreekt een x aantal mensen aan, de American Football Bond is wel bezig met meer actieve werving zodat het bekender wordt.” Wel worden er jaarlijks veel schoolcompetities g espeeld in Nederland. Den Haag, Leiden en Amsterdam zijn de steden die ervoor zorgen dat er ook meer leden bij de bond zijn aangesloten.

Waar staat Nederland

De Nederlandse competitie zit er een beetje tussenin: “In vergelijking met de wereld, Noord-Amerika weggelaten, zit Nederland niet bij de slechte teams, maar ook niet bij de beste. Noord-Amerika is uiteraard de beste van de wereld: zij winnen met vlag en wimpel van de meeste teams internationaal. Naast Noord-Amerika staat Duitsland als hoogste in de ranking”, geeft Mahnen aan. De Tilburgse club is zelf wel positief over de Nederlandse Competitie.

Sfeer bij de wedstrijd

Jaap Leijten, een van de spelers bij de Wolves, heeft zijn mening over de sfeer: “Elke wedstrijd heeft publiek nodig. Het is een sport waar iedereen betrokken bij kan zijn en zich thuis kan voelen.”  De rest van de aanwezige is het daar mee eens.

v.l.n.r: Yara, Herald, Ed, Jaap, Danielle, Stein, Jaël