Dat cannabis de pijn van iemand die ziek is kan verzachten, is redelijk bekend. Voor wie werkt de medicinale vorm van cannabis het beste? En als het zo goed werkt zoals vaak beweerd wordt, waarom wordt het dan nog niet vaker aan patiënten voorgeschreven?

Medicinale cannabis is in Nederland door artsen en apotheken uitsluitend te verkrijgen via het BMC (het Bureau voor Medicinale Cannabis). Dit is een staatsbureau, conform de monopoliepositie die een staat moet innemen ten aanzien van de beschikbaarstelling van verdovende middelen voor geneeskundig gebruik. Medicinale cannabisolie wordt bereid in de Transvaal apotheek in Den Haag, nadat ook zij de cannabis verkregen hebben via het BMC. Vervolgens kunnen alle artsen medicinale cannabis(olie) voorschrijven en kunnen alle apotheken dit op basis van een recept bestellen en verstrekken.

Meer vraag naar het medicijn

Juanita Posseth van het CIBG (uitvoeringsorganisatie van het Ministerie VWS) vertelt dat medicinale cannabis bij sommige patiënten heel goed werkt, bij andere minder. “In de praktijk blijkt cannabis een mild en veilig middel te zijn met weinig bijwerkingen, die meestal van voorbijgaande aard zijn.” Ondanks dat medicinale cannabis wel legaal is, is het geen geregistreerd geneesmiddel. “Dit houdt in dat het medicijn in beginsel pas voorgeschreven wordt als andere geneesmiddelen of behandelingen niet voldoende effect hebben of te veel bijwerkingen geven”, licht Posseth toe.

Dat er meer en meer vraag is naar medicinale cannabis blijkt uit de cijfers van het CIBG die hieronder te zien zijn.

Handel in cannabisolie illegaal

Janneke* heeft een alternatieve gezondheidspraktijk, waar ze voor twee van haar patiënten zelf medicinale cannabisolie bereidt. Het houden van wietplantjes en het bereiden van olie is gedoogd, máár je mag niet handelen in deze olie aangezien medicinale cannabisolie alleen gemaakt wordt in de Transvaal apotheek en ook alleen daar kan worden besteld door artsen en apotheken. Janneke legt uit waarom zij het toch doet. “Zorgverzekeringen hebben medicinale cannabis geschrapt uit hun pakket, waardoor patiënten nu veel geld moeten betalen voor een flesje olie van 10 ml. De olie is echter ook te verkrijgen in drogisterijen, maar in die olie zit alleen CBD-olie, omdat deze gedoogd is. Goede medicinale cannabisolie bevat CBD- én THC-olie. In THC-olie zitten psychoactieve stoffen, die zorgen ervoor dat de olie drugs is.”

Pijnverlichter

Een van de patiënten in kwestie is een vrouw die lijdt aan artrose. Ze heeft veel pijn in haar heupen en rug en slaap al jaren niet meer dan twee uur aan een stuk. “In het begin had ze wat last van bijwerkingen, waardoor ze zich suf voelde – stoned als het ware”, licht Janneke toe. “Maar toen ze cannabisolie verdunde met wat olijfolie was dat al gauw opgelost.” De tweede patiënt is een vrouw die terminale kanker heeft. Zij heeft ontzettend veel pijn en de olie verlicht deze pijn beter dan welk ander medicijn. Janneke legt uit dat er ook andere ziektes zijn waarbij medicinale cannabisolie een uitkomst is. “Kankerpatiënten krijgen eindelijk weer een enorme eetlust, bij mensen die lijden aan Parkinson worden de trillingen veel minder en bij mensen die astma hebben, worden de luchtwegen verwijd.”

Invloed van de farmaceutische industrie

“Het medicijn is natuurlijk niet voor iedereen geschikt, maar voor veel typen ziektes is het een goede pijnbestrijding”, legt Janneke uit. Als medicinale cannabisolie zo’n goedwerkend medicijn is, waarom schrappen zorgverzekeringen het dan en wordt het door artsen relatief weinig voorgeschreven aan patiënten? Volgens Janneke zijn hier drie hoofdredenen voor. “De eerste is omdat artsen huiverig zijn. Artsen werken graag volgens een protocol en dat protocol zegt dat medicinale cannabis alleen voorgeschreven wordt indien andere medicatie niet helpen. Zo krijgen patiënten die chronisch ziek zijn niet de kans om zelf te kiezen voor een natuurlijk medisch product, maar moeten ze eerst alle chemische medische producten doorlopen met alle bijwerkingen van dien.” De tweede reden is dat er weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar medicinale cannabis. Waarom? “Omdat er geen geld in gestoken wordt door de farmaceutische industrie. Dat brengt ons bij de derde reden: als er wetenschappelijk onderzoek zou worden gedaan naar het medicijn, zal het veel meer worden voorgeschreven door artsen en verstrekt worden door apotheken omdat het een goedkoop, goed werkend medicijn is.” Medicinale cannabis(olie) is goedkoper dan de reguliere medicijnen zoals opiaten als morfine, wat als gevolg heeft dat het een bedreiging kan gaan vormen. “De invloed van de farmaceutische industrie is gigantisch”, licht Janneke toe. “Zij bepalen waar het geld naartoe gaat en vandaan komt, terwijl chronisch zieke mensen zelf zouden moeten kunnen kiezen welk medicijn zij willen gebruiken.”

*Vanwege de gevoeligheid van het onderwerp wilde Janneke niet met haar echte naam genoemd worden.