Dongenaren krijgen binnenkort een peiling over de naam voor de multifunctionele accommodatie. Dat maakte het college van B&W donderdag bekend. Stichting Donckhuys, een van de partners voor de nieuwe naam ‘Bij van Dongen’, laat weten verrast te zijn door het besluit.

De Cammeleur was een cultureel centrum in Dongen. Eind juli vorig jaar werd het gebouw gesloten en gesloopt om plaats te maken voor een gloednieuw gebouw. Al vanaf die tijd was er discussie of er een compleet nieuwe naam voor het gebouw moest worden gevonden, of dat de oude naam behouden moet blijven.

“We hebben een halfjaar geleden afspraken met de gemeente gemaakt over een nieuwe naam”, aldus Jurgen Jansen, manager van Stichting Donckhuys. “Het college had de nieuwe naam ook omarmt. Dat nu besloten wordt om een peiling over de naam te houden kwam wel als een verrassing.”

Oud tegen nieuw

Stichting Donckhuys staat nog steeds achter de naam ‘Bij van Dongen’. “Wij denken dat een nieuwe naam voor een nieuw gebouw het beste is. We snappen dat het voor de mensen wellicht wennen is omdat het natuurlijk altijd ‘De Cammeleur’ heeft geheten, maar we moeten ook niet  in het verleden blijven hangen.”

Jansen vindt het lastig om te zeggen wat hij van de peiling verwacht. “Ik ben bang dat, als de peiling op korte termijn wordt gehouden, de naam ‘Cammeleur’ zal winnen.” Jansen geeft aan dat ze weinig kans hebben gekregen om de naam ‘Bij van Dongen’ uit te leggen. “Ik denk dat het oudere publiek vooral vast houdt aan de oude naam, terwijl de jongere generatie voor de nieuwe naam zal kiezen.”

Verleden           

“De naam Cammeleur staat eigenlijk voor een gebouw wat hier vroeger gestaan heeft. Het had een bepaald imago. We gaan er nu een nieuw gebouw neerzetten met nieuwe functies, dus ik vind het wel jammer als de oude naam behouden blijft.” Volgens Jansen zou het niet onoverkomelijk zijn als gekozen wordt voor de ‘Cammeleur’. “Maar de naam Cammeleur staat voor mij voor het verleden en niet voor de toekomst.’