Rollerderby wordt gekenmerkt door stoere vrouwen op rolschaatsen. Het is een agressieve sport met veel lichaamscontact. In 2013 werd het eerste mannenteam in Nederland opgericht, en sindsdien stijgt de populariteit van de sport ook voor mannen.

Door Ashley Claes en Merel Knoth

Rollerderby bestaat al vanaf 1935, maar in Nederland werd de sport pas laat opgepikt. Het waaide over vanuit Amerika en in 2009 werd het eerste vrouwenteam in Nederland opgericht. De mannenteams zijn pas later ontstaan en hebben daarom wat in te halen. Voor de heren worden speciale wedstrijden georganiseerd om meer ervaring op te doen. Niet alleen nationale teams komen op zulke wedstrijden af. In Valkenswaard traden veertien internationale teams aan. Daar was slechts één Nederlands team bij.

De community

Rollerderby is een toegankelijke sport. Iedereen mag meedoen, ongeacht de afkomst, lichaamsbouw of seksuele voorkeur. Wat wel vaststaat is het uniform, met een glamrock-achtig tintje. De spelers gaan vaak gehuld in glitterbroekjes en hippe leggings. Elke speler heeft een alter ego inclusief ludieke naam. Bestaande namen zijn bijvoorbeeld: Tinker Bull, Eiffel Power, Furrracious. Benieuwd wat voor naam jij zou hebben?

De wedstrijd

Een team bestaat uit vijf spelers. Om een punt te maken moet een speler, de jammer, een rondje zien te rijden. Daarbij moet de jammer voorbij de tegenpartij komen, die een blokkade vormt en iedereen van de baan probeert te beuken (bodycheck). Het vergt dus enige tactiek om een punt te scoren. Is het de mannen al gelukt om meester te worden in deze tactiek? Twee derbykenners aan het woord: