De kwaliteit van de VIVO-pannen waarvoor je kan sparen bij de Albert Heijn laat te wensen over. Dit is echter niet de eerste keer dat er getwijfeld wordt aan de kwaliteit van spaarproducten van deze supermarktketen. Ondanks dat blijven wij als Nederlanders toch fanatieke spaarders. Waarom?

Patrick Wessels, consumentenpsycholoog, vertelt dat we het van nature prettig vinden om te bezitten. ‘’Sparen heeft bovendien een bijzondere invloed, omdat het heel concreet bijdraagt aan een doel.’’

Volgens Wessels accepteren we graag hetgeen dat we hebben, omdat we een diepe angst hebben om het te verliezen. Dit zou kunnen verklaren waarom we graag dingen willen sparen. ‘’Onder het mom van ‘je weet maar nooit wat je er ooit nog aan zult hebben’ nemen de meesten vaak alles aan.’’ Mensen hebben vaak ook moeite met nee zeggen en nemen daarom bijvoorbeeld de spaarzegeltjes maar gewoon aan. Ook vinden de meeste mensen dat zij recht hebben op de zegeltjes na het betalen van hun boodschappen. Daarom zullen ze zegeltjes niet snel afslaan.

Bedrijven starten zegelacties om diverse psychologische redenen. Een belangrijke reden daarvan is dat spaaracties mensen aangeven wat ze al hebben bereikt (je hebt al 4 van de 10 spaarpunten bij elkaar). Dit geeft ze een voldaan gevoel. Kessels zegt dat het andersom ook juist motiverend kan werken. ‘’Als je nog maar twee zegeltjes moet voor een volle kaart, geeft dat ons de motivatie om hard door te sparen.’’

Het geld uitgeven doet mentaal pijn, waardoor ons brein ons ervan overtuigt dat de pannen zeker de moeite waard moeten zijn.

Ook achter de keuze voor het soort spaarproducten zit een gedachte. Zo kiest Albert Heijn voornamelijk voor het aanbieden van keukengerei: bestek, glazen en pannen. Wessels denkt dat de supermarktketen voor deze producten gekozen heeft om hun A-merk positionering in de markt te versterken. ‘’Daarnaast hebben ze tijdens zo’n actie de kans om nuttige producten te verstrekken in plaats van onzin spullen waar we uiteindelijk weinig aan hebben.’’ Er wordt niet alleen aan de klant gedacht bij het kiezen naar een van spaarproducten. ‘’Bijvoorbeeld zo’n pannenactie levert simpelweg gewoon geld op, omdat er voor de producten ook vaak nog betaald moet worden, ook al heeft men een volle spaarkaart’’, zegt Wessels. Doordat de klant moet bijbetalen voor bijvoorbeeld een pan, raakt hij/zij meer betrokken bij de actie. ‘’Het geld uitgeven doet mentaal pijn, waardoor ons brein ons ervan overtuigt dat de pannen zeker de moeite waard moeten zijn.’’ Acties met een aankoopgedeelte leiden volgens Kessels dan ook tot de meest duurzame tevredenheid van klanten.