Bij een boekenfestijn zullen de meeste mensen al snel denken aan een suf evenement voor ouderen. Dit blijkt niet het geval te zijn. Boekenwurmen, jong en oud, kunnen de komende dagen terecht op het boekenfestijn in Ahoy Rotterdam.

Er zijn boeken in veel verschillende categorieën verkrijgbaar. Zo zijn er romans te koop in het Nederlands en Engels. Bovendien zijn er sprookjes- en kinderboeken, reisboeken, kookboeken, boeken over flora en fauna, film, muziek, kunst, geschiedenis, computers en zelfs stripboeken. Maar trekt het ook veel verschillende bezoekers? Volgens Claudia de Bont, mede-organisator, wel. “Elk jaar trekken wij duizenden bezoekers tijdens het boekenfestijn en een groot deel daarvan zijn jongeren. Ons grote aanbod aan boeken garandeert succes bij het vinden van een boek. Het aantal jongeren dat nog geïnteresseerd is in boeken is veel groter dan de meeste mensen denken. Ze komen uit heel het land voor de goedkope boeken en vertrekken weer met volle tassen. De lage prijzen zijn ook vooral heel populair bij jongeren omdat ze op deze manier veel meer boeken kunnen kopen voor een veel lagere prijs dan gewoonlijk.”

Stuntprijzen

Alle titels worden met tenminste zestig procent korting aangeboden en de kortingen lopen op tot negentig procent. Door de hele zaal lopen mensen, jong en oud, met karretjes die uitpuilen van de boeken. “De boeken die wij verkopen zijn licht beschadigd, maar het valt meestal niet eens op voor ons”, legt Claudia uit. “Voor winkels is het dan niet meer mogelijk ze te verkopen. Verder zijn de boeken restvoorraden die van boekenclubs, winkels of uitgeverijen komen.” Elke dag wordt het assortiment opnieuw aangevuld waardoor je niet per se als eerste de beurs hoeft te bezoeken. Het is ook mogelijk online een boek te reserveren en die vervolgens op te halen. “Voor de mensen die te ver weg wonen hebben we een oplossing gevonden. Er is sinds kort een webshop geopend en een groot gedeelte van ons assortiment is online te vinden. Het boekenfestijn wordt vaker gehouden in Nederland en België het aankomende jaar, dus zo kunnen we steeds meer mensen bereiken en hoeft men ons niet te missen.”

 

Jongeren

“Veel jongeren vinden het lezen van boeken maar niks. Dat komt onder andere omdat je verplicht bent op de middelbare school om een hele lijst te lezen”, verklaart Claudia. “Gelukkig kiezen veel jongeren er vaak voor na enige tijd het lezen toch weer op te pakken. Dat is ook te zien aan het publiek. Overal waar de boekenbeurs is, zijn vele jongeren aanwezig. Natuurlijk blijven er jongeren bestaan die lezen niks vinden. Zelfs deze jongeren heeft het boekenfestijn veel te bieden. Zo hebben wij naast boeken ook een groot aanbod aan hobby-artikelen en een multi-media afdeling. Op de multi-media afdeling vind je DVD’s, CD’s maar ook software voor Windows en Apple computers. Op de afdeling met hobby-artikelen zijn er kantoorartikelen, scrapbooks, kaarten en bouwpakketten te koop.”

Ontstaan

De Centrale Boekhandel/Boekenfestijn is in 1981 opgericht. Het begon met het rechtstreeks in- en verkopen van encyclopedieën door Van Daalen. In de 35 jaar dat het boekenfestijn nu bestaat, is het assortiment enorm uitgebreid. En natuurlijk wordt het nog steeds elk jaar meer. De beurs duurt vier dagen en er komen duizenden bezoekers op af. “Daarnaast is de entree gratis, ook wel eens leuk”, vertelt Claudia nog.