Iedereen is ermee bekend: die leuke gekleurde blokjes bij de dokter en tandarts waar we vroeger allemaal mee speelden. We bouwden auto’s en gebouwen die bijna niet te onderscheiden waren van elkaar. Maar waarom zijn we er nu mee gestopt?

Marcel Dittrich is 43 en is een van de mensen die nog fan is van het maken van Lego creaties. “Ik doe het al van kleins af aan en ik ben er altijd van blijven houden”, vertelt hij. “Eigenlijk snap ik niet dat mensen Lego niet leuk vinden. Ik geloof ook niet dat dit het geval is. Ze denken dat ze zich hier niet meer mee bezig moeten houden, omdat ze nu volwassen zijn. Lego bestaat niet alleen uit spelen en doen alsof je creaties leven. Het is het creëren van een wereld en weer even bezig kunnen zijn met iets anders dan alle ‘grote-mensen-dingen’ in het leven. Daarnaast is het tegenwoordig zo gedetailleerd en fascinerend. Dat maakt het een stuk leuker dan vroeger toen ik kind was.

Star Wars en Batman

“Er zijn mensen die pas helemaal gek zijn van Lego als er bepaalde merchandises als Star Wars en Batman bij komen kijken, maar ik ben hier persoonlijk geen fan van. Ik houd me meer bezig met de City series van Lego. Ik ben zelf dan ook begonnen met het bouwen van mijn eigen Lego City. Het feit dat je alle kanten op kan met je creativiteit, maakt je eigen stad uniek. Het is rustgevend en een mooie hobby. Het resultaat is iets om naar uit te kijken. En ben je klaar? Nou, dan maak je toch weer iets anders.”

The Dutch Lego Addiction

“Ik ben ook lid van ‘The Dutch Lego Addiction’ Facebookgroep. Hierin worden creaties gedeeld en de nieuwste Legosets bekend gemaakt. Ook vragen we elkaar om hulp als we bijvoorbeeld een deeltje niet kunnen vinden dat we nodig hebben voor een creatie. In deze groep zitten zowel jongeren als ouderen. We zijn geen rare mensen, maar juist heel normale mensen met een leuke hobby. De meeste ouderen hebben het weer opgepakt nadat ze kinderen hebben gekregen die met Lego speelden. Het begint dan dus eigenlijk als een gezellige bezigheid met je kind. Zo is het bij mij ook gegaan”, vertelt hij trots.

“Mijn zoon vroeg voor kerst een treinstel van Lego die hij zelf kon bouwen. Ik vond het hartstikke leuk dat hij daarin geïnteresseerd was, omdat ik er vroeger als kind ook veel mee had gespeeld. Het is een veel betere hobby dan waar andere kinderen zich tegenwoordig mee bezig houden. Lego komt uit de tijd dat kinderen nog echt konden spelen en hun creativiteit de vrije loop konden laten gaan. We gingen samen aan de slag met de trein en hij was ook al snel fan. Voor ik het wist vond ik het alleen alweer leuker dan hij.”

Bekostigen

“Wat ik vaak doe met Lego creaties is opbouwen en na enige tijd weer afbreken. Ook omdat elk stukje toch een bepaalde waarde heeft. Soms levert een klein deel al een euro op. Het gaat mij uiteindelijk toch om het gevoel tijdens het bouwen van een creatie. Daarna is het leuk om er even naar te kijken en een foto te maken, maar dan is het voor mij tijd voor een nieuwe. Door de delen door te verkopen en door veel te sparen bekostig ik mijn hobby. Soms is het ook geluk hebben. Zo heb ik laatst de Winter Post Office set kunnen bemachtigen op Marktplaats voor 75 euro in plaats van 200 euro. Ik heb alleen het treinstel gehouden. Die heeft toch wel een beetje emotionele waarde.”