Tilburg – Vorig weekend was het zover, Justin Kluivert debuteerde op 17-jarige leeftijd in de basis van Ajax 1. De zoon van voetballegende Patrick Kluivert bewijst zichzelf op het veld, maar ook in de schoolbanken moeten jonge topsporters zichzelf bewijzen. Wij van de nieuwsredactie gingen op onderzoek uit. Hoe gaan topsport en onderwijs samen?

Het Koning Willem II College in Tilburg is gespecialiseerd in onderwijs voor topsporters. De middelbare school heeft speciale klassen voor topsporters. Zo geeft de school volgens afdelingsdirecteur topsport, Marjolijn Cuppers, vrijstellingen en maakt de school aangepaste roosters voor de talentvolle sporters.

‘’Wij zijn al zestien jaar gespecialiseerd in onderwijs voor jonge topsporters. Wij passen onze roosters aan op hun trainingsschema’s, zodat zij de training zo goed mogelijk kunnen combineren met school. Ook bieden wij speciale faciliteiten zoals een lokaal waar zij buiten de lessen om huiswerk kunnen maken en leren plannen. Dit allemaal zodat zij na school zich compleet op sport kunnen focussen.’’

De topsport afdeling van de school is niet voor iedereen weggelegd. De leerlingen voor de topsportklas worden zorgvuldig geselecteerd. ‘’De leerlingen van de klassen worden voorgedragen door Stichting Topsportopleding Tilburg. Deze organisatie houdt precies in de gaten wie op een hoog genoeg niveau sport om in aanmerking te komen.’’

Een van de partners van Stichting Topsportopleiding Tilburg is Tennisschool Gijs. Gijs begeleidt tennistalenten die de stichting kan aandragen. Gijs vertelt meer over zijn samenwerking met de organisatie en het Koning Willem II College.

De school heeft vele beroemde sporters opgeleid. Zo zat hockeyster Margot van Geffen, die Olympisch goud won op de Olympische spelen in Londen, op de Tilburgse school. Ook volgden vele ijshockeyers van het Tilburgse Destil Trappers hun lessen op het Koning Willem II College. En een van de meest recente voorbeelden is profvoetballer Frenkie de Jong. Hij debuteerde een aantal maanden geleden in het eerste van Eredivisie-Club AFC Ajax.

Net zoals tenniscoach Gijs al zei, is Marjolijn Cuppers duidelijk over het belang van onderwijs bij topsporters. ‘’De kans dat je later je geld gaat verdienen met sport is niet heel groot. Daarom is het voor de talenten belangrijk om zich op zowel sportief als cognitief vlak goed te ontwikkelen.”

Mees Hendrikx en Wessel Stupers zijn topsport talenten die later de top willen bereiken, maar ook gewoon naar school moeten. Zij vertellen in onderstaande video hoe ze dat combineren.

De veldrijder in bovenstaand filmpje traint ook tijdens schooluren. Leerlingen op het Koning Willem II College die tijdens lestijd moeten trainen, kunnen de gemiste lessen bij een andere klas inhalen. ‘’Wel hebben we het liefst dat ze dit bij dezelfde docent doen”, aldus Marjolijn Cuppers.

Sommige sporters komen in aanmerking voor de LOOT-status. Deze wordt gegeven door Stichting LOOT, een landelijke organisatie voor onderwijs en topsport. Met deze status kunnen de talenten vrijstellingen krijgen voor bepaalde toetsen. Stichting LOOT is hiermee de verbinding tussen Topsport Talentscholen in heel Nederland. De leerlingen die een topsport-traject volgen zitten op alle mogelijke niveau’s. In de diagrammen hieronder is weergegeven op welke niveau’s de talenten onderwijs volgen.

(Tekst gaat door onder de tool)

Wat opvallend is aan de opleidingsniveau’s van de topsporters is dat 27% van de talenten uit Brabant onderwijs volgt op het atheneum, het op een na hoogste niveau op het voortgezet onderwijs. Deze sporters weten dus veel schoolwerk uitstekend te combineren met bijna elke dag trainen. Al met al is het onderwijs voor topsporters in Nederland goed geregeld. Verschillende scholen en organisaties werken goed samen om het onderwijs zo veel mogelijk aan te passen aan de ambities van de talenten.