Bekende Nederlanders worden op social media gevolgd door talloze mensen. Niet gek dus dat deze accounts aantrekkelijk zijn voor hackers.

Door: Julian Klop & Claudia R. de Vries

Zo werd de Facebookpagina van zanger Waylon afgelopen maandag gehackt. “Het lijkt er op dat m’n Facebookpagina is gehackt en verwijderd. Mijn dank is groot! Daar gaan 120k volgers. Trieste wereld is het toch!” schreef hij op zijn Instagram, die er dus nog wel was.

Waylon sluit aan in een rij bn’ers onder wie Doutzen Kroes. Er zouden naaktfoto’s gelekt zijn, maar het management ontkende dat erop haar apparaten ingebroken is. Nep dus zeggen zij. Hélène Hendriks’ telefoon werd gestolen en er volgde een lading aan vreemde tweets. Ook Frits Wester ondervond aan den lijve hoe het is om gehackt te worden. Zijn volgers werden getrakteerd op tips om af te vallen.

Kortom, een hoop bn’ers die problemen hebben ondervonden door hackers. Is zo’n hack makkelijk weer op te lossen? En moet je op je hoede zijn? Erik de Jong van Fox IT is beveiligingsexpert en hij is samen met zijn team dagelijks bezig met het oplossen van grote hacks.

Conclusie: hacken komt veel voor, ook onder BN’ers. Gelukkig zijn er manieren om je accounts te beveiligen waardoor je minder kans loopt op een hack. Erik de Jong zei al dat je met een goed wachtwoord jezelf een hoop gedoe bespaard. Meer tips komen van Nina Verberne. Zij werkt als techdeskundige voor RTL 4’s Editie NL waarvoor zij filmpjes maakt met tips waar iedereen wat aan heeft. Ook heeft een eigen website waarop ze blogs plaatst. Aan Nina Verberne de vraag: hoe bescherm je je sociale media tegen hackers?

Bepaal voor jezelf wat je plaatst op internet en wat niet, dat is het advies van Nina. Als BN’ers dat in hun achterhoofd houden en zichzelf goed beschermen, voorkomen ze een hoop problemen.

Lees ook:
Zo stelen hackers jouw data en geld