Vintage, oftewel tweedehandskleding, is hip en happening. Steeds vaker zie je mensen rondlopen in “oude” kleding. Niet alleen oude kleding is populair, ook meubels, boeken en natuurlijk vinyl zijn veel verkochte items. Maar waar komt de populariteit van vintage nou eigenlijk vandaan?

Door: Julian Breese en Sanne de Viet

De term vintage kan soms nog een beetje vaag zijn. Eigenlijk is alles wat gemaakt is tussen 1920 en 1980, op het gebied van kleding, schoenen en accessoires, vintage. Volgens fashion-expert Marieke Eyskoot zijn er verschillende redenen waarom vintage zo interessant is om te kopen. De eerste reden is de aannemelijke prijs van vintage. “Het is goedkoper dan andere kleding, dat is fijn voor de koper.” Dat is ook één van de grootste oorzaken van de populariteit onder jongeren. “Vaak studeren ze nog, of zijn ze daar net mee klaar en hebben nog geen goede baan. Vintage is dan te gek”, zegt Eyskoot.

Daarnaast is het makkelijk een andere stijl te creëren met vintage. “Er zijn meer bijzondere stukken te vinden, dan bij de ketens die op elke hoek in elke stad zitten. Daardoor kan de koper een uniekere en meer eigenen stijl creëren. Ook willen ze graag het verhaal achter de kleding weten”, laat Eyskoot weten.

2015 was een goed jaar voor kringloopwinkels. Dat blijkt uit het onderzoek dat jaarlijks onder de leden van de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) wordt uitgevoerd. In vergelijking met 2014 is de werkgelegenheid gegroeid, zijn er meer goederen opgehaald en zijn er meer tweedehands spullen verkocht. Ondanks de goede resultaten die in het onderzoek naar voren zijn gekomen, blijft de branche hard doorwerken; de markt van tweedehands spullen blijft nog altijd in beweging.

Milieu

Niet alleen de prijs en stijl spelen mee bij het kopen van vintage. “De mensen zijn meer bezig met het milieu. Ze vinden het belangrijk om duurzame kleding te kopen. Er zijn al genoeg kleren op de wereld, er hoeft niet meer bij te komen. Daarom helpt het als je tweedehands koopt”, zegt Eyskoot.

Toekomst

“Vintage is zeker iets wat gaat blijven. Ik denk dat mensen zich in de toekomst nog een langere tijd duurzaam gaan kleden. Er blijft altijd een behoefte aan vintage. Wel denk ik dat er minder vintage komt, doordat er meer kledingstukken van slechtere kwaliteit goedkoop worden geproduceerd. Dat is meer gericht op de kwantiteit, dan de kwaliteit. De kleren gaan daardoor minder lang mee en tweedehands is dan niet meer mooi”, sluit Eyskoot af.

Het aanbod van kringloopwinkels in Noord-Brabant