Hiphop in Nederland wordt steeds groter. Bij een avondje stappen is de muziek van Broederliefde onmisbaar. Dit beperkt zich niet alleen tot het nachtleven: Nederlandse hiphop verovert 23 plekken in de Spotify album top 100. Zal dat blijven of is het een trend?

Door Ashley Claes en Merel Knoth

Is hiphop wel zo populair? Uit de cijfers blijkt van wel. Een overzicht van het aantal Nederlandse hiphopnummers in de jaarlijsten:

Uit bovenstaande grafieken blijkt dus dat hiphop populairder is geworden. Maar hiphop is niet alleen iets om naar te luisteren, in verschillende landen zit er ook een politieke noot in. Docent Muziekwetenschappen Wouter Capitain legt uit hoe belangrijk hiphop kan zijn voor de samenleving. “Hiphop is eenvoudig te produceren en te delen, waardoor het de staatscensuur kan ondermijnen. Daarom werkt het genre in Iran als emanciperend, hiphop biedt daarmee in muzikaal opzicht veel ‘vrijheid van meningsuiting’. In China wordt het echter als staatspropaganda gebruikt. De effecten van hiphop lopen dus erg uiteen.”

Hiphop als protest

Volgens de hoogleraar is hiphop een uiting van protest. Dit kan een reden zijn van de stijgende populariteit in verschillende landen. “In Amerika hangt dat misschien samen met ‘black lives matter’ (denk bijvoorbeeld aan de inhoudelijke teksten van artiest Kendrick Lamar). In Nederland is het misschien een reactie op de stijgende populariteit van Wilders. In Nederland en andere Europese landen kan het ook een reactie zijn op de omgang met vluchtelingen en de toenemende nadruk op landgrenzen (denk bijvoorbeeld aan ‘Borders’ van MIA).”

We gaan even terug in de tijd. Iedereen kent wel het liedje Het land van…gemaakt door Baas B en Lange Frans. Zo’n nummer valt onder de categorie protestsong. Zo rappen de heren het volgende:

Het land dat meedoet aan de oorlog in Irak, want ome Bush heeft Balkenende in zijn zak.

Artiesten die nu populair zijn in Nederland lijken zich echter niet te richten op politiek, maar meer op het vieren van het leven. Het gaat over persoonlijke dingen, liefde, feestjes en wifi in de club.

Kritiek op de media

Maar de protestsongs zijn Nederland nog niet uit. Fresku bewees dat een paar jaar terug.  In zijn liedje geeft hij kritiek op het te weinig draaien van hiphop op de radio. De media heeft goed naar zijn teksten geluisterd, maar hebben ze zich ook aangepast? 3FM Music Director Diederik van Zessen en 3voor12Radio samensteller Menno Visser reageren op de stijgende populariteit van hiphop. Ook Eurosonic Noorderslag programmeur Joey Ruchtie vertelt over zijn visie op hiphop.

Jong talent in de hiphopwereld

Bij een stijging in populariteit verwacht je misschien dat een artiest meer last krijgt van concurrentie. Niet elke rapper is het daarmee eens. Alexa studeerde woensdag af aan de Rockacademie in Tilburg. Haar optreden voor de graduation-showcase in poppodium 013 werd door docent Pax beoordeeld met een 8,5. Ze werkt hard aan de weg naar populariteit. Tijdens een interview legt ze uit wat haar passie is voor hiphop, en wat het belang is van verbroedering in de muziekwereld.