De opkomst van zowel bier – als speciaalbierbrouwerijen in Nederland is in volle gang. De cijfers van branchewebsite Cambrinus laten zien dat het aantal brouwerijen in Nederland fors is verdubbeld. In 2013 telde ons land zo’n 200 brouwerijen. Eind 2016 zijn dit er al 442.

Door: Thomas Weemaes en Kelly Rademakers

Niet alleen gewone pilsener, maar ook het speciaalbier heeft een boost aan populariteit ondervonden. Steeds meer hobbybrouwers besluiten om hun zelfgemaakte recept te brouwen en commercieel te verkopen. Een voorbeeld van een opkomende brouwerij is Kraft Bier. Voor Rob van den Meijdenberg begon het allemaal als hobby en is doorgegroeid tot commercieel brouwer. Sinds drie maanden heeft hij zijn eigen brouwerij aan de Spoorlaan in Tilburg.

De bierbrigadier
Sinds vier maanden heeft Tilburg zijn allernieuwste speciaalbierwinkel. Koen Gijsbers, eigenaar van deze unieke zaak, wil zo zijn passie voor speciaalbier overbrengen op de bewoners van de stad. Samen met Rob spelen ze in op de behoefte van de bierliefhebbers. Waarom grepen zij op dit moment hun kans?

The Royal
Aangezien onze eigen Willem Alexander naar Tilburg komt tijdens Koningsdag zagen de mannen van het Tilburgse LOC Brewery, die sinds 2014 hun eigen biertjes brouwen, een perfecte kans om een extra exclusief speciaalbiertje te brouwen. Het bier gaat The Royal heten en zal gebrouwen worden met sinaasappels. “De Koning wordt 50 en komt naar Tilburg. Daar moest iets gaafs voor bedacht worden en zo is ons idee ontstaan. Aangezien Willem-Alexander niet vies is van een biertje leek het ons vanzelf sprekend dat er een speciaal Tilburgs biertje voor hem moest komen”, vertelt Roy Maas, brouwer en vormgever bij LOC Brewery.

Ook vertelt Maas dat het niet de eerste keer is dat er een speciaalbiertje voor de Koning wordt gebrouwen. “Voor de inauguratie van Willem-Alexander hadden verschillende brouwers al een biertje voor hem gebrouwen. Maar nooit specifiek voor zijn verjaardag en al helemaal niet voor zijn 50e verjaardag.”
Of de Koning het biertje ook daadwerkelijk gaat drinken, is nog maar afwachten. “Het zal een hele opgave worden om het biertje bij hem te krijgen. We gaan een mobiele bar op de route zetten en proberen om zelf met een paar flessen in de hand ons door menigte te wurmen. Hij moet en zal ons biertje proeven.”

Café Bakker
Sven Bijnema, de enige echte bierman van Café Bakker in Tilburg is erg enthousiast over de komst van het biertje. Bakker is één van de drie cafés waar The Royal geschonken wordt. De brouwerij is zelf naar het café toegekomen. Vanwege de goede relatie tussen de twee was het al gauw duidelijk dat er een samenwerking ontstond. “Wij vonden het meteen leuk want het is natuurlijk een exclusief biertje. We verkopen graag bier van eigen bodem, zeker als het uit Tilburg komt. Als hij dan ook nog speciaal voor de koning is, is het al helemaal leuk en zal zeker goed verkopen”, laat Sven weten. De bierman gaat het biertje wel eerst even proeven voor hij hem gaat schenken.

Nu en vroeger
Één ding is zeker, er wordt nu meer speciaalbier gedronken dan vroeger. Vooral onder de vrouwen wordt het bier steeds specialer. De trend op dit moment zijn de IPA-bieren en gaan het meest over de toonbank. We spraken Petra Broers, eigenaresse van Kandinsky, en Daniel Meijer eigenaar van Burgemeester Jansen. Zien zij verschil tussen nu en vroeger?

Loopt het water je al in de mond na al dit gepraat over speciaalbier? Hieronder vind je de beste plaatsen om een lekker biertje te kunnen nuttigen. Ook de brouwerijen en speciaalbierwinkels vind je in deze handige kaart!