De Nederlandse media besteed er nog amper aandacht aan, maar toch wordt Mixed Martial Arts (MMA) steeds populairder. Gevechten van grote organisaties zoals de UFC trekken miljoenen kijkers. Hoe werkt deze sport nou eigenlijk? En waarom is er rond MMA op dit moment zo’n hype?

Door: Quincy Hofland & Demi Rothof

Een van de populairste figuren van het moment is de Ier Conor McGregor. Hij vecht voor de grootste MMA-organisatie UFC en heeft 21 wedstrijden gewonnen en slechts drie verloren. In anderhalf jaar tijd heeft hij met verschillende gevechten ervoor gezorgd dat de kijkcijfers van de UFC de lucht in zijn geschoten. De kijkcijfers worden bepaald door het aantal pay per view-aankopen. Per UFC-evenement kan je een pay per view kopen en dan zie je voor de rest van de avond de gevechten van dat evenement. Hieronder volgt een top vijf van de populairste UFC-evenementen.

Created using Visme. An easy-to-use Infographic Maker.

Het niveau

Bob Schrijber is in Nederland een bekende in de MMA-wereld. Hij is analist bij FOX Sports tijdens de UFC-uitzendingen en hij heeft wel een verklaring waarom MMA aan het groeien is op dit moment. “De maatschappij verhardt en de mensen hebben meer behoefte aan hardere sporten. Het is ook erg veelzijdig. Als je een liefhebber bent van bijvoorbeeld boksen, kickboksen en judo, dan zit in deze sport eigenlijk alles. Het is dus een mengeling van alle vechtsporten bij elkaar en dat is gewoon spectaculair.”

Schrijber vertelt dat het voor iedereen mogelijk is om aan MMA beginnen. Hij zegt dat het ongeveer 4 à 5 jaar duurt voordat je op niveau kan vechten. Een verslaggever van de nieuwsredactie deed zelf een lesje bij Sportschool 013 en ging kijken wat MMA nou precies is.

MMA in Nederland

In Ahoy werd op 8 mei 2016 het eerste UFC-evenement ooit gehouden. Nederlander Alistair Overeem was die avond de belangrijkste man en won zijn partij door z’n tegenstander knock-out te slaan. Naast Overeem zijn er volgens Schrijber nog meer goede Nederlandse vechters op komst. “Germaine de Randamie gaat voor de titel vechten in een nieuwe gewichtsklasse voor vrouwen. Middelgewicht Gegard Mousasi is ook een enorme kanshebber. Over twee maanden vecht hij tegen oud-kampioen Chris Weidman. Wanneer hij die partij wint kan hij voor de titel vechten.”

Een ander talent is de 22-jarige Agy Sardari uit Tilburg. Hij combineert zijn carrière met een studie Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken. Onze verslaggevers gingen langs om te vragen wat hij doet om de top te bereiken.

Dat het een lange weg is om het überhaupt tot de UFC te schoppen, bevestigt Schrijber ook. Hij traint de Nederlandse UFC-vechter Stefan Struve en legt uit hoe hij is ontdekt. “Stefan is ontdekt op een groot toernooi in Engeland waar toevallig twee scouts zaten van de UFC. Je moet tien of twaalf keer achter elkaar gewonnen hebben, wil je in aanmerking komen voor de UFC. Stefan Struve had er een stuk of twintig achter elkaar gewonnen toen hij gescout werd.”