De Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart komen langzaam dichterbij. Eerder deze week werd gemeld dat 81 partijen zichzelf hebben ingeschreven bij de Kiesraad. Uiteindelijk hebben 31 partijen hun kieslijsten ingeleverd en zullen waarschijnlijk op het stembiljet komen te staan. Best grappig, omdat er maar 26 partijen op de al gedrukte biljetten passen.

Dat er zoveel partijen zijn afgevallen komt vooral door de eisen waaraan een partij moet voldoen, wil deze verkiesbaar zijn. Je komt niet zomaar op het stembiljet:

Bij de Kiesraad ingeschreven staan, betekent dus geen automatische deelname. De partij voor de Toekomst en de Liberaal Democraten (LibDem) zijn voorbeelden van partijen die de kieslijsten niet hebben ingeleverd. Maar waarom zou je een partij wél inschrijven bij de Kiesraad, maar niet meedoen met de verkiezingen?

De laatste paar maanden zijn er veel nieuwe politieke partijen ontstaan, zoals  Artikel 1 van Sylvana Simons – daarvoor nog lid van partij DENK van Kuzu en Öztürk – en GeenPeil van Jan Dijkgraaf. Doordat er dit jaar veel nieuwe partijen bij zijn gekomen, kun je jezelf afvragen of er nog wel vertrouwen is in de huidige Nederlandse politiek. Thijs Broer, politiek redacteur bij maandblad Vrij Nederland, en Tino Wallaart, oud-politiek verslaggever bij NOS en Vrij Nederland, geven hun mening over het groeiende aantal politieke partijen.

Vandaag om 16 uur krijgen de partijen definitief te horen of ze 15 maart op het stembiljet komen te staan. De verwachtingen zijn dat een aantal nieuwe partijen dit zal gaan redden. De meningen over de wildgroei blijven verdeeld, maar de kans is groot dat ook nieuwe partijen na de verkiezingen plaats zullen nemen in de Tweede Kamer.