“Elke dag zie je meer incidenten van moslims die op straat worden uitgescholden,” aldus religiewetenschapper en Islamoloog Anne Dijk. De spanning tussen de islamitische gemeenschap en de verhardende maatschappij worden versterkt na de aanslag in Quebec. Waar de haat, angst en het onbegrip vandaan komt is volgens verschillende experts duidelijk.

Door: Coen van Loon en Mari Stas

Volgens hoogleraar culturele antropologie Thijl Sunier en de voorzitter van de Turkse arbeidersorganisatie HTIB, Mustafa Ayranci is het probleem duidelijk. Zij komen met een oplossing.

Als reactie op de aanslag in Canada sluiten verschillende moskeeën in de steden, Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht tijdens het gebed de deuren. Verder werden er extra veiligheidsmaatregelen genomen.

Verhardende maatschappij
De maatschappij verhardt. Dat ziet Islamoloog Anne Dijk. “Er is sprake van een groeiend racisme. Het is echt een groot probleem.” Joas Wagemakers, professor van Islamstudies aan de universiteit van Utrecht, voegt daaraan toe: “Ik denk dat moslims steeds meer vrezen voor hun positie. Zeker met de opkomst van populistische politici, die vaak zeer kritisch zijn tegenover de Islam.” Verder spelen de recentelijke aanslagen volgens Wagemakers ook een rol. “Moskeeën worden beschoten en in brand gestoken. Daardoor neemt de angst onder Moslims natuurlijk ook toe.”

Accepteren
“Het zou sowieso goed zijn als onze maatschappij moslims zou accepteren als de burgers van ons land”, vindt Wagemakers. Hij vindt dat het nu nog onvoldoende gebeurt. Dijk is het hiermee eens. “Mensen moeten zich gewoon normaal gedragen tegenover anderen.”

Door Mari Stas en Coen van Loon

Dijk vermoedt dat op deze manier tegen moslims gereageerd wordt vanwege de angst. “Ik vind dat surreëel. In Nederland is in de afgelopen jaren slechts één incident van moslimterrorisme geweest.” Dijk benadrukt dat het veilig is in Nederland. “De angst van hen komt vooral voort uit het buitenland, terwijl de angst onder moslims voortkomt uit directe bedreigingen. Ik wil niet oordelen wiens angst reëler is, maar dat is toch wel iets om over na te denken.”

Bespreken
Om de angst weg te halen moet volgens Islamoloog Dijk terug worden gegaan naar de oorzaak van alle angst, namelijk terrorisme. “Er moet meer aandacht worden besteed aan terrorismebestrijding. We moeten het bespreekbaar maken in het politieke en publieke debat. Alleen zo kunnen we de angst weghalen en verdere bedreigingen voorkomen.” Verder vindt Dijk dat in de wetgeving duidelijker moet worden uitgelegd wanneer iets racistisch is en wat de straffen daarvoor zijn. “De uitspraak van de heer Wilders was bijvoorbeeld gewoon weggewoven door de rechter, terwijl er wel degelijk sprake was van racistische opmerkingen”, vindt Dijk.

Volgens Dijk zorgt al deze onrust voor polarisatie. “We moeten dat eigenlijk zien te voorkomen. De oplossing is om samen te komen en samen te praten. We moeten elkaar in het midden ontmoeten. Door ons daar te verenigingen kunnen we de polarisatie tegengaan.”

De Suleymaniye moskee in Tilburg probeert die polarisatie tegen te gaan door zich open op te stellen.

Nieuwsredactie 23 from De Nieuwsredactie on Vimeo.