“De wereld vergaat, we moeten ons voorbereiden!”

Niet alleen in Amerika heb je ‘preppers’, eigenlijk zijn er over heel de wereld wel preppers te vinden, dus ook in Nederland. In Nederland heb je zelfs ‘prepwinkels’: winkels waar je alles kunt kopen wat je nodig hebt wanneer ‘shit hits the fan’, zoals in de preppergemeenschap graag wordt gezegd. Jeroen Klaassen is de eigenaar van prepshop.nl.

Volgens Patricia Pisters, professor in filmwetenschappen, zit er een duidelijke link tussen doemdenken en rampen- en apocalypsfilms: “Zulke films vertalen angsten en de Franse filosoof Baudrillard gelooft dat alles vernietigd moet worden om opnieuw opgebouwd te kunnen worden.” Deze films vertalen dus angsten, maar ook verlangens, aldus professor Pisters.

Ze gelooft verder dat de wereld erg snel verandert, en dat dat ook meeweegt. Ze zegt grappend: “Zeker nu leven we in een bijna wel explosieve situatie. Nouja, gewoon inslaan dus, en een bunker bouwen.”

De vraag is nu of het echt zo is, dat de wereld vergaat. Wouter van Beek, professor in religieuze antropologie, gelooft dat het niet reëel is om te denken dat de wereld vergaat. Wel merkt hij op dat preppen nu met de gehele situatie met Trump anders is: “Zeker Trump-preppen is nu waarschijnlijk wel in. Dat is begrijpelijk.” Zoals in de trailer van de tv-serie Doomsday Preppers te zien is, zo zijn Nederlandse preppers niet. Sowieso zijn Nederlandse preppers nuchterder. Jeroen Klaassen beaamt dit: “Het is niet dat ik denk dat de wereld morgen vergaat, ook niet dat morgen de stroom uitvalt. Maar, mocht het gebeuren, dan zit ik tenminste goed.”  

Van Beek is van mening dat dit heel reëel is. Hij dacht namelijk dat preppers overdreven met hun voorbereidingen, maar eigenlijk is het weinig overdrijving. Toen hem verteld werd wat preppers in Nederland echt doen, reageerde hij verbaasd: “In dat geval ben ik ook een prepper.” Verder snapt hij niet precies waarom ze zich dan preppers noemen, het woord heeft immers  een behoorlijk negatieve lading. Wat preppers hier doen is heel logisch volgens de professor: “Er gaan gewoon regelmatig dingen fout. Als de dijken breken heeft iedereen natte voeten, ik ook. Dus ik heb ook gewoon een noodrantsoen. Dat is heel redelijk.”

In Nederland heb je dus een heel nuchter soort preppen volgens Van Beek: “Mensen zeggen: ‘Ik bereid me voor op stroomuitval.’ Stroomuitval, dat gebeurt wel eens. ‘Ik bereid me voor op overstroming.’ We hebben hier wel eens natte voeten. Dat is heel Hollands. Dat heel rationele preppen is eigenlijk een nieuwe van preppen. Polderpreppen. ’”

Luistertip: