Er komen steeds meer Scandinaviërs in de Eredivisie voetballen. SC Heerenveen trok Ødegaard aan afgelopen winter en ook Larsson kwam naar Nederland om hier te komen voetballen. NEC trok hem aan. Het aantal Scandinaviërs stijgt al een aantal jaar. Maar niet alleen Scandinaviërs zijn in trek bij de Nederlandse clubs. Ook Belgen en Duitsers zijn erg gewild. Hieronder is te zien waar alle talenten vandaan komen. *

Door Sara Simons en Lars van Mil

*De selectie is geraadpleegd op 31 januari, de laatste transfers zijn er mogelijk nog niet in verwerkt.

Scouting

Om het te centraliseren naar een club is hier een overzicht van de transfers van SC Heerenveen.

Zoals te zien zijn er veel spelers uit Scandinavië. Wat ook opvalt is dat deze jongens vooral bij SC Heerenveen en FC Groningen spelen. Heeft dat te maken met de locatie van deze clubs? We vragen het aan coördinator Scouting SC Heerenveen, Karel Brandsma. ‘Wij hebben een heel fijn scoutingteam. Er zijn mannen die naar de jongste jongens kijken, dat is tot 8 jaar. Daarnaast zijn er scouts die rijden het hele land door om bij amateurclubs te kijken naar de jeugd. Dan heb je de teams onder 13 en onder 18. De jongens die we goed vinden, nodigen we uit voor de landelijke scoutingdagen. Die beginnen met de teams onder 13 en de keepers. Als de jongens dan geselecteerd worden, dan kijken we met de ouders en de clubs wat de mogelijkheden zijn voor het voetballen in Heerenveen.

Karakter
Ook laat Brandsma weten dat het karakter een grote rol speelt. ‘Niet alleen bij de jonge spelers, maar ook als wij een speler uit het buitenland of van een Nederlandse club willen halen vinden wij karakter heel belangrijk. Hoe is de speler in zijn vrije tijd, hoe staat het met zijn persoonlijke leven. Heeft hij een stabiele jeugd gehad, of juist heel erg onstabiel en is hij een tikkende tijdbom. Dat zijn dingen die wij willen weten, zodat wij weten of die jongens goed bij ons passen. Voor een speler die voetbalde in Japan (speelt niet meer bij Heerenveen, Red.) is een van onze scouts naar Japan gevolgen om te kijken, natuurlijk, hoe hij voetbalt en hoe hij als mens is. Zijn vrijetijdsbesteding, vrienden en ook zijn familie zijn onder de loep genomen.’ Dat klinkt wat overdreven, een speler helemaal uitpluizen voor je hem naar Heerenveen te halen, Brandsma ontkracht dat echter. ‘We willen niet, zoals ik al zei, dat we een tikkende tijdbom naar Heerenveen halen. Het is voor ons belangrijk dat hij echt in de groep past en dat hij zich hier thuis zal voelen.’
Waar scout SC Heerenveen dan voornamelijk? Alleen in Nederland of ook in het buitenland?

Hoe vinden de Scandinavische spelers het in Nederland? Hoe passen zij zich aan? Is het leven een beetje hetzelfde of een wereld van verschil. Wij vroegen het aan Mikael Dyrestam, die sinds vorige winter bij NEC uit Nijmegen speelt. Ook Ivan Rako, een nieuwe aanwinst van SC Heerenveen, ontkwam niet aan onze vragen.