Door: Joy Verkade & Nena van Hassel

Sexting is een term die bij velen van ons wel bekend is. Je verspreidt intieme teksten of seksueel getinte video’s/foto’s via jouw telefoon of tablet. Of misschien doe je dit wel helemaal niet. Zie je waar we naartoe gaan? Juist, over sexting zijn de meningen nogal verdeeld. Hierover praten is vaak ook nog een dingetje. Waar is het eigenlijk allemaal begonnen?

Herman Vrijhof leefde tijdens de Tweede Wereldoorlog en had dus geen mobiele telefoon. Wat hij en zijn vrouw Daatje deden, was het uitwisselen van brieven.

“Nog liever zou ik even gauw

Willen kruipen bij mijn vrouw

O wat zou dat heerlijk zijn

Zoo weer even één te zijn

Maar slaap jij nu maar gerust

En weet dat ik jou in gedachten kust

Ontvang de groeten van je man
Die jou nooit vergeten kan”

Zoals je ziet, werden ook deze teksten soms wat intiemer. Natuurlijk zijn ze niet zo direct als de WhatsAppjes van tegenwoordig, maar ook de oudjes van vroeger deelden hun gevoelens via geschreven woorden.

Back in the sexting

Dit is Mary. Ook zij stuurde vroeger brieven naar haar man. Haar man zat namelijk voor een aantal maanden in Groningen terwijl zij in het Brabantse Tilburg woonde. Een keer per week stuurde Mary een brief of belde zij met haar man via de telefooncel.

Mary vertelt dat er een duidelijk verschil zit tussen de brieven die vroeger werden verstuurd en de WhatsAppjes van tegenwoordig. “Nu zijn ze denk ik iets uitgebreider. Vroeger waren wij wat meer bleu. Wij deelden niet alles met elkaar omdat wij bang waren dat andere mensen het zouden lezen.”

Wel geeft zij toe ook wel eens intiemere teksten te hebben geschreven. Of zij het niet meer weet omdat het vijftig jaar geleden is, of dat ze het gewoonweg niet hardop durft te zeggen weten wij niet. Over seks werd niet specifiek gesproken in de brieven en telefoontjes. ‘’Dat werd niet gedaan omdat wij erg terughoudend waren. Je besprak dit vaak alleen als je onder elkaar was, maar dit benoemde je niet zo in brieven, omdat je je hier toch wel een beetje voor schaamde.’’

Omdat oma’s altijd raad weten en graag goede tips geven, gunt Mary ook een van haar adviezen.

Sexting nowadays

Tegenwoordig worden gevoelens en behoeftes niet meer onder tafels geschoven en appen we erop los. Via de social media van deze eeuw komt jouw berichtje op precies datzelfde moment dat je het verstuurt aan bij jouw date of lover. In de tijd van de datingapps als Tinder is sexting een veelvoorkomend verschijnsel. Betekent dit dat het verkeerd is? Maud en Dave* vinden van niet. Zij vertellen over hun positieve ervaringen met sexting en waarom zij dit doen. Ook zij geven tips aan de sexters van tegenwoordig.

*De stem van Dave is vervormd en de naam van Dave is een pseudoniem wegens privacy.

Sexting in the future

Zoals we zien gaan mensen steeds een stapje verder. Van intieme liefdesbrieven naar een geil appje. Hoe ver zullen sexters in de toekomst gaan? Voor lange afstandsrelaties heeft de toekomst veel te bieden. De seksspeeltjes waarmee je elkaar op afstand kunt bevredigen zijn een ware uitkomst voor hen, al gaf al aan dat dit niet alleen voor lange afstandsrelaties hoeft te gelden. Ben jij benieuwt hoe dit product precies werkt? Bekijk hieronder dan de video waarin wij seksshop Aphrodite bezochten en spreken met eigenaar René Elissen.

In een kleine enquête is gepeild of mensen weten wat sexting is en wat zij ervan vinden. De meningen liepen uiteen.

Een aantal positieve reacties waren:

“Het is goed om van elkaar te weten dat er veel seksuele spanning is, ook als je niet bij elkaar bent.”

“Als het netjes blijft en niet te bloot, is het best leuk en spannend!”

“Ik ben er wel over te spreken. Het is een goed alternatief om het seksuele element van een relatie te onderhouden wanneer dit wegens afstand of andere redenen niet mogelijk is.”

“Sign of the time.”

Ook waren er negatieve reacties rondom sexting:

“Zorgwekkend! Als je foto’s van je lijf deel, ga je naar mijn inzien over een grens van zelfrespect.”

“Ik snap persoonlijk niet waarom mensen dit doen.”

“Ik vind het niet kunnen.”