Wat zou jij kiezen? Betere cijfers op school of heel veel likes op je social media profielfoto? Er zijn jongeren die kiezen voor de tweede optie. De impact van de goedkeuring van onze internetvrienden lijkt hiermee groter dan ooit. Hoe kan het dat social media voor sommigen een grotere invloed hebben op het leven dan het focussen op je toekomst?

Pien Wittenveen, directrice van Be Aware, een organisatie die preventieve voorlichting geeft over gewoonten en verslavingen, heeft hier een antwoord op: “De hersenen van jongeren zijn zo gestructureerd dat de lange termijnvisie nog niet helemaal ontwikkeld is. Zij kijken naar wat bepaalde acties hen nu en morgen oplevert, niet naar wat het voor later betekent.” Uit onderzoek van Vodafone blijkt dat 4% van de ondervraagde jongens en 3% van de meisjes liever 1000 likes heeft dan een goede cijferlijst. Daarnaast is de bevestiging van leeftijdsgenoten erg belangrijk. De like-knop lijkt de gehele communicatie tussen jongeren te omvatten. ‘Je ziet er leuk uit!’, like. ‘Goed bezig!’, like. “Dat is grappig!’, like. Ook minder leuke dingen worden aangeven door de knop. Op Facebook zijn er meerder opties, namelijk ‘verdrietig’ of ‘boos’. Op Instagram is er de keus: liken of niet. Een niet gelikte foto zegt genoeg.

Filter or no filter?

Daarnaast is het schoonheidsideaal, volgens Witteveen, voor jongeren niet meer realistisch. “Twintig jaar geleden keken mensen naar de modellen in tijdschriften. Met de komst van Facebook en Instagram zijn er veel meer onrealistische schoonheidsbeelden waar jongeren zich mee vergelijken.” Dit is ook een reden waarom sommige jongeren gebruik maken van een filter of photoshop. Meer dan de helft van de deelnemers van het onderzoek geeft aan hun foto aangepast te hebben voordat deze online kwam te staan. Iets meer dan een kwart van deze mensen voegt een filter toe om er mooier uit te zien. Een dunner lichaam, een egalere huid of wittere tanden is het doel. “Vroeger was het vergelijken met een ander minder intensief”, zegt Witteveen. Eerlijk is eerlijk, social media zorgen ervoor dat we meer met onszelf bezig zijn, misschien nog wel meer met wat anderen van ons denken.

Wat kies jij? Vul even deze poll in!