Tilburg – Een mysterieuze, vreemde geur houdt in het zuiden van het land de gemoederen de hele dag bezig. Brandweer, gemeenten en milieu-instanties werden overspoeld met honderden klachten. Uiteindelijk zijn er geen gevaarlijke stoffen gevonden. De Omgevingsdienst verwacht dat de lucht uit Duitsland komt.

Vannacht kreeg de brandweer in Limburg rond twee uur de eerste telefoontjes binnen over een vreemde stank die over het land trekt. Sindsdien regent het telefoontjes van verbaasde burgers uit Brabant, Limburg en Gelderland. Later vandaag kwam hier Zuid-Holland bij. Over de oorzaak van de geur is nog niks bekend. De voorlichtster van de brandweer Brabant omschrijft de stank zelf als de geur van gebrande koffie. Van bellers hoorde ze heel andere dingen, zoals bouillonlucht of muffe geur. Ruim 150 Brabanders grepen de telefoon om een melding te maken van de mysterieuze geur. Ook online beklaagden veel mensen zich over de vieze lucht.

De zoektocht

De brandweer heeft deze ochtend contact gehad met de Duitse en Belgische autoriteiten om de oorzaak van de stank te achterhalen. Zij wisten van niks. Vervolgens heeft de brandweer de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN) ingeschakeld, om de stank verder te onderzoeken. Deze dienst zet zich in voor een schonere en veiligere leefomgeving en heeft op verschillende plekken in het zuiden van Nederland elektronische meetinstrumenten. Hiermee zijn geen petrochemische (en dus gevaarlijke) stoffen waargenomen. Ook zijn er geen afwijkende waarden teruggevonden in de lucht, wat de stank zou kunnen verklaren.

De oorzaak

Momenteel hangt er een lichte smog boven Nederland, dankzij een lage inversielaag. Ook waait de wind zachtjes van oost naar west. “Deze weerconditie zorgt er voor dat uitstoot van fabrieken langere en hogere concentraties kan houden”, aldus Floris Ram, voorlichter van de provincie Noord-Brabant. “Wij hebben sterke vermoedens dat de lucht uit Duitsland komt. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) heeft de Duitse autoriteiten nogmaals gevraagd na te gaan wat de bron van deze geuroverlast is – dit onderzoek loopt nog.” Wat de geur is, blijft een raadsel. “Mensen hebben verschillende associaties bij geur, het is dus niet gek dat er verschillende omschrijvingen de ronde doen. We wachten op reactie van onze oosterburen.”