Je ouders op Facebook of Instagram, niet echt tof. Zeker niet als ze de foto’s van dat net iets te wilde avondje stappen zien. Toch hebben veel ouders Facebook of andere social media-accounts. Uit een Brits onderzoek blijkt dat facebookgebruikers boven de 46 niet meer gewenst zijn op dit platform.

‘Het is logisch dat jongeren zich online schamen voor hun ouders, dat is ‘offline’ ook zo’, zegt social media-expert Jojanneke van den Bosch. Ze is al meer dan 10 jaar actief op social media en geeft lessen over online strategieën. Ouders willen niet alleen hun kroost in de gaten houden. ‘Het gaat ook om zakelijke relaties en contact houden met verre familieleden,’ vervolgt van den Bosch.

‘Ouderen’ op social media

Leeftijd is totaal onbelangrijk volgens Jojanneke. ‘Het is absurd dat er een leeftijd aan social media verbonden wordt. Het is juist bedoeld voor iedereen.’ Er zullen ook steeds meer ouders op social media verschijnen. ‘Er vinden verschuivingen plaats rondom het gebruik van social media. Er zijn al ‘oudere’ ondernemers die zich ook vertegenwoordigen op snapchat. Dit platfort werkt en slaat aan, ongeacht de leeftijd.’

Opa’s en oma’s

Je opa en oma op facebook kan ook heel irritant zijn. Ze delen van alles en reageren op al je posts. Maar met het blokkeren van je familieleden haal je de problemen niet weg. ‘We moeten elkaar helpen om met social media om te leren gaan en er samen een weg in te vinden.’

De toe- en afname van Facebookgebruikers