Al een idee wat je gaat stemmen 15 maart? Voor de jongeren die niet weten wat ze moeten stemmen, hebben hoofdinitiatiefnemer Caesar Bast (22) van de Nationale Jeugdraad en negen jongerenorganisaties de jongerenkieswijzer opgericht. Via deze kieswijzer kunnen ze te weten komen wat ze belangrijk vinden en welke partij overeenkomt met hun idealen. Maar wat maakt deze kieswijzer anders dan anderen?

Caesar Bast wilde er een vóór en door jongeren. “We probeerden samen met negen jongerenorganisaties er achter te komen waarom stemmen zo moeilijk is. Politieke partijen hebben veel wollige taal in hun partijprogramma’s staan”, zegt Bast. “Voor veel jongeren is het moeilijk om door zo’n partijprogramma heen te komen.” De oplossing is te vinden door affiniteit. ‘Wat vinden jongeren belangrijk?’ is een vraag die bij deze kieswijzer centraal staat.

De partijprogramma’s komen volgens Bast meestal niet ‘to the point’. “Wij hopen het makkelijker te maken en hapklare politiek voor te schotelen.” De jongerenkieswijzer bestaat uit twintig stellingen die over vijf thema’s verspreid worden: werk, zorg, duurzaamheid, onderwijs en insluiting in de samenleving. Deze zijn gekozen door te peilen wat er besproken wordt bij een koffieautomaat of op een schoolplein.

De stellingen zijn dus zorgvuldig uitgekozen, maar zorgt de beperking tot de vijf thema’s niet voor een beperkt algeheel beeld? “Absoluut”, zegt Bast. “Je kan nooit compleet zijn. Voor iedere jongere is iets anders belangrijk. Wij hebben gemiddeld gezien de thema’s gepakt die van belang zijn en daar stellingen bij bedacht.” Op deze manier hoopt Bast ze te triggeren. “Het is zeker geen bindend stemadvies, maar het helpt ze wel om zich vervolgens te kunnen verdiepen in de partij die uit de jongerenkieswijzer komt.”

De stellingen van de kieswijzer zijn bedacht in samenwerking met de negen jongerenorganisaties. Deze verschillen van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), dat zich landelijk inzet voor het algemeen belang van studenten, tot bijvoorbeeld FNV Jong, dat zich meer richt op werk en stage. Door de variatie in organisaties hebben ze zich zo specifiek mogelijk gericht op studenten.

De jongerenkieswijzer gaat woensdag 15 februari van start. Er wordt een groot event gehouden in de openbare bibliotheek van Amsterdam (naast het station Amsterdam Centraal) om de kieswijzer te luiden. Op dit event zullen politici aanwezig waarmee je kan debatteren, er zijn optredens, ‘spoken word’ en nog veel meer.