Het vonnis van Badr Hari is definitief: hij moet zes maanden lang de bak in voor het mishandelen van zakenman Koen Everink. Hari is niet de eerste vechtsporter die de gevangenis in gaat wegens gewelddadig gedrag. In hoeverre maakt een vechtsport agressief?

“Uit onderzoeken blijkt dat jongeren die aan vecht- of krachtsport doen, vaker agressief gedrag vertonen”, zegt sportpsychologe Joyce Jansen. “Deze jongeren raken vaker betrokken bij vechtpartijen, gebruiken sneller wapens (zoals messen), stelen, vernielen en spijbelen meer. Dit komt niet door de aard van die jongens, maar door de sport.”

Waarom vertonen jongeren dan agressief gedrag? “Het zijn de activiteiten”, legt Jansen uit. “De aandacht voor spieren, fysieke kracht en hardheid en de typische machocultuur die bij de sporten hoort, zorgen ervoor dat het agressieve gedrag toeneemt.” Dit betekent volgens Jansen niet dat alle jongens zo reageren. “Wat ik ouders adviseer is om mee te gaan naar de sportschool om de sfeer te proeven. Die machocultuur, daar moet je voor waken.”

Professioneel bokser Gino da Fonseca is het hiermee eens. “In sommige sportscholen roepen ze alleen: ‘Ram hem op z’n bek!’ Daar heerst een machocultuur. Maar het gaat juist om de levensfilosofie. Je kunt boksen gebruiken om problemen en angsten van je af te slaan. Om jezelf een spiegel voor te houden en zo vertrouwen te kweken. Maar dan moet je wel in balans zijn. Daar moet een trainer op letten.”