‘De hemel, de hel, de triathlon’, was het boek dat hij schreef. Na 30 jaar is het hem gelukt, zijn bucketlist is eindelijk afgerond. Ardy Felius (50), marathon- en triatlonloper, heeft zijn laatste ding op de lijst kunnen afvinken.

Als negentienjarige student hield ik van een biertje, rookte ik en had eigenlijk nergens echt interesse voor. Op een dag besloot ik dat het tijd was gezonder te leven en van mijn bierbuik af te komen, mij ergens voor in te zetten. Ik begon met hardlopen en merkte al gauw dat het mij goed beviel. Doordat ik steeds meer trainde en langere afstanden rende, rolde ik er zo in. Ik liep na drie jaar training mijn eerste marathon. Na een tijd stelde ik mezelf doelen, zo ontstond mijn bucketlist*.

Gedurende mijn leven was ik daar continu mee bezig. Ik werd in de loop der tijd een beroemde marathonloper. Wat wel grappig is, aangezien ik triatlonlopen leuker vind. Bij marathon ben je eigenlijk alleen maar aan het lopen en bij de triatlon vragen zij veel meer van je. Dat was ook het zwaarste punt van mijn lijst.

Die bovendien werd aangevuld toen ik trouwde en vader werd van twee zonen. Mijn zoon stelde voor om samen op mijn 50e een marathon te lopen, zijn inbreng gaf het gevoel dat mijn passie door mijn naaste omgeving gesteund werd. Dat betekende veel voor mij.

Vervullen van je wens
Ook al leefde ik gezond, ik vroeg meer van mijn lichaam dan het aankon. Zo liep ik verscheidene blessures op. De voornaamste is mijn knieblessure. Toch bleef ik doorgaan met mijn doelen, omdat de behoefte om de bucketlist af te vinken groter was dan de pijn. Je kunt het een verslaving noemen, want zo voelde het ook voor mij. Stoppen met sporten stelde ik uit tot mijn lijst afgewerkt was. Juist het afstrepen van je allergrootste wens gaven mij een boost en de discipline.

Daarom viel niets uit deze ervaring tegen. Eigenlijk waren er nooit momenten dat ik wilde stoppen. Het is natuurlijk jammer dat ik er een enorme blessure aan over heb gehouden, maar dat was het allemaal zeker waard. Bovendien is het gezonde leven dat je ervoor terugkrijgt erg stimulerend.

De hemel, de hel, de triathlon
Gedurende mijn leven heb ik alles, vooral voor mezelf, opgeschreven. Nadat wat mensen rondom mijn omgeving dit hadden gelezen, gaven zij mij het idee er een boek van te maken. Ik dacht ‘waarom niet?’ en zo ging ik een poging wagen. Wel moest ik van mezelf de gehele bucketlist afgerond hebben.

Nu heb ik alles gedaan en dat voelt fantastisch, maar aan de andere kant voelt het nu wel als een gat. Wat moet ik nu? Al die tijd leefde ik bewust naar het behalen van mijn doelen. Nu ben ik zoekende naar een nieuwe uitdaging. De tip die ik aan de jongeren wil geven die erover denken een bucketlist te maken is: houd je einddoel altijd voor ogen en zorg vooral dat het reële doelen zijn. Dan houdt niets je tegen om ze na te streven.

*
1. volbrengen van de Ironman (hele triatlon)
2. volbrengen van de halve Ironman (halve triatlon)
3. de marathon lopen met mijn zoon Jari
4. tien marathons lopen