“Het is eigenlijk niet te geloven. Wij zijn pas 16 december opgericht bij de notaris en nu doen we mee met de Tweede Kamerverkiezingen,” vertelt Nina van der Burgt, mede-oprichtster  van De Burger Beweging én nummer 32 op de lijst. Of nou ja , nummer 32, alle 43 kandidaten zijn op alfabetische volgorde op de kieslijst gezet. “Wij hebben niet één lijstrekker, maar veel vernieuwende initiatieven waarop persoonlijk gestemd kan worden.”

Wanneer je mee wilt doen met de verkiezingen moet je ondersteuningsverklaringen in verschillende districten hebben: dertig mensen per district moeten op het gemeentehuis verklaren een partij te steunen. “Je gaat met twee man voor het gemeentehuis staan en je doet je verhaal. Dan is het hopen dat je de dertig handtekeningen per district binnenhaalt”, aldus de politica.

Dit was volgens Van  der Burgt nog erg spannend: “We waren elkaar aan het sms’en: ‘Haarlem is binnen!’, ‘Limburg is binnen!’, uiteindelijk hadden we pas op de laatste dag alles rond.”

Mariëlle Cornielje, mede-oprichtster van De Burger Beweging, is nu een paar jaar politiek actief. Ze heeft kritiek op de manier waarop het land momenteel wordt bestuurd: “partijen zien elkaar als tegenstanders en proberen elkaar onderuit  te halen op kleine  details, wij denken dat dit patroon doorbroken moet worden door samen te werken.”

Nina van der Burgt en Mariëlle Cornielje

De basis is volgens Cornielje een nieuw financieel stelsel zonder verbondenheid aan geldscheppende commerciële banken. “Stel dat een van onze monetaire hervormers de kamer haalt, dan zal de discussie hieromheen enorm worden aangewakkerd.”

Thijs Broer, politiek redacteur bij maandblad Vrij Nederland, betwijfelt of De Burger Beweging kans maakt om in de Tweede Kamer te komen: “In de huidige peilingen maken de nieuwe partijen nog niet eens kans op één procent.” Er is dus nog veel werk te verzetten voor de nieuwe partij. De campagne is in ieder geval in volle gang zegt van der Burgt: “Iedereen is nu al zo’n tijd bezig met zijn eigen initiatief, en nu komt het allemaal bij elkaar.”