Bezoekers met een handicap of bepaalde ziekte kunnen niet langer zonder begeleiding attracties van de Efteling in. Impulsieve bezoekjes worden onmogelijk gemaakt. Er moet minstens 1 persoon aanwezig zijn voor begeleiding, daar moet bovendien ook een extra kaartje voor worden gekocht. Bas van de Dikkenberg (34) en Karin Donker (37) hebben allebei een ziekte en zij moeten nu door de normale wachtrij.

“Ik moet altijd een zuurstofapparaat van 9 kilo meenemen”, zegt Van den Dikkenberg. Hij is sinds kort een petitie gestart om er voor te zorgen dat hij weer zonder begeleiding het park in mag. Van den Dikkenberg heeft longproblemen en autisme. “De trappen zijn voor mij niet te doen. Bij de Piranha en Fata Morgana kan ik niet in de normale wachtrij gaan staan omdat ik daarna helemaal uitgeput ben.” Als hij daarvoor een apart abonnement aan moet schaffen doet hij dat graag. “Het geld maakt me niet uit, ik wil gewoon in mijn eentje naar de Efteling kunnen.”

De Efteling zei eerder tegen Omroep Brabant dat ze niet willen dat een medewerker bij een attractie moet gaan inschatten of iemand beperkt genoeg is om van de speciale ingang gebruik te maken. Om discussies te voorkomen willen ze objectieve regels. Van den Dikkenberg is geen vreemde eend in de bijt.

Karin Donker heeft hetzelfde probleem. Zij kreeg tijdens de Winter Efteling te horen dat ze voortaan een begeleider nodig heeft. “Ik moest huilen en ik was heel teleurgesteld. Ik kom al dertien jaar bij de Efteling.” Ze heeft autisme en lijdt aan Multiple Sclerose (MS), een ziekte in het centrale zenuwstelsel. “Door MS heb ik ontzettend veel pijn aan mijn lichaam, mijn benen kunnen blokkeren en ik ben heel snel moe. Ik kan niet lang blijven staan.” Voorheen kon Donker met haar scootmobiel in de mindervalide wachtrij, nu moet ze blijven staan in de reguliere wachtrij.

Discriminatie

“Ik woon zelfstandig en dit wordt gewoon van me afgepakt. We voelen ons gediscrimineerd. Ik snap de regels echt wel, maar ze slaan er in door”, zegt Donker. Zij gaat, net als Van den Dikkenberg, op doktersadvies naar de Efteling. “De dokter zegt dat ik de deur uit moet als ik de kans krijg. De Efteling was een plek waar ik tot rust kon komen. Nu word ik behandeld als een zwaar gehandicapte. Dat doet me zeer en ik krijg er kippenvel van.” Het stoort haar dat ze niet ingelicht werd van tevoren. “ Ik wist er niks van. Ik wilde mijn vakantie afsluiten in de Winter Efteling en daar kreeg ik ruzie. Door mijn autisme kan ik niet tegen verandering en ik kan sommige dingen niet goed oppakken. Ik wilde gewoon mijn rust.”

De petitie heeft al bijna 600 handtekeningen op dit moment. De grootste zorg is dat mensen met een handicap niet meer alleen naar de Efteling kunnen. Als ze er heen willen moeten ze een extra kaartje kopen voor begeleiding die ze helemaal niet willen. Van den Dikkenberg heeft morgen een afspraak met de Efteling. Het park wil in dit gesprek uitleggen hoe hun beleid in elkaar zit. De Efteling vraagt voor de rest om een contactformulier in te vullen als er klachten zijn. Ze zullen dan binnen 10 werkdagen antwoord krijgen. Of dit een gewenst antwoord zal zijn durft het park niet te zeggen.