Tijdens de Super Bowl afgelopen week gebeurde er iets dat niet vaak voorkomt: de New England Patriots stonden dik achter en knokten zichzelf uiteindelijk toch naar de winst. Maar wat maakt een comeback voor teams nou zo lastig?

Het aanzienlijke gedeelte van de wedstrijd stonden de New England Patriots dik achter. Toen op het scorebord 28-3 verscheen, hadden de twee clubs het grootste puntenverschil bereikt. Nog nooit eerder in de Super Bowl was er een club teruggekomen van zo’n immens scoreverschil. Toch flikte de New England Patriots het om een inhaalslag te maken. Zij haalden het verschil op rap tempo in en wonnen uiteindelijk met 28-34.

Het mentale aspect zou meer meegenomen moeten worden door clubs en verenigingen.

Volgens Marianne van Erp, sportpsycholoog VSPN, kan een achterstand twee kanten opslaan binnen een team. ‘’Het team kan extra gemotiveerd raken door een tegenslag en de focus herpakken of ze blijven hangen in frustratie en kunnen zich daardoor moeilijk herpakken.’’ Van Erp vindt het jammer dat het mentale aspect van de sport nog niet vanzelfsprekend meegenomen wordt bij clubs en verenigingen. ‘’Een team of een individu kan bij een sportpsycholoog onder andere leren om te gaan met tegenslagen. Zo leren spelers beter met een tegenvaller om te gaan en daardoor kunnen zij zich bij een tegenslag makkelijker weer focussen op hun taak.’’

Niet alleen in de Amerikaanse sportwereld worden er comebacks gemaakt. In de Nederlandse voetbalcompetitie spant de wedstrijd Heerenveen-Ajax uit 1950 de kroon. Tijdens deze wedstrijd stond Heerenveen met 1-5 achter tot aan het laatste half uur. Toen sloegen de prestaties van het team om. Zij scoorden in minder dan een half uur vijf goals, waardoor zij uiteindelijk wonnen met 6-5.