Wanneer jij vanavond een wokje maakt met basmatirijst, heb je dan door dat deze rijst wordt geproduceerd onder zware omstandigheden? Waarschijnlijk niet. Toch is dit het geval. Tientallen Indiërs leggen het loodje doordat zij kanker krijgen van de heftige bestrijdingsmiddelen. Maar is de rijstkorrel zelf dan ook besmet?

Productie

De productie van basmatirijst vindt plaats aan de voet van de Himalaya in India. Om voldoende te kunnen oogsten voor familie en export, gebruiken boeren van de Indiase regio Punjab bemestings- en bestrijdingsmiddelen. Hierdoor raakt het grondwater sterk vervuild en nemen de ziektes en dodenaantallen toe doordat bewoners dit vervuilde grondwater drinken. Ook wassen ze hun groenten en zichzelf hiermee.

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hoeven we ons geen zorgen te maken over de rijst in de winkelschappen. Vorig jaar hebben zij 63 monsters getest en in geen enkele hiervan werd een te hoge hoeveelheid bemestings- en bestrijdingsmiddel aangetroffen. ‘’Als iets in de winkel ligt kun je ervan uit gaan dat het veilig is.’’

Achtergrond

In de jaren zestig van de vorige eeuw zijn Indiërs begonnen met het gebruiken van deze bestrijdingsmiddelen. Deze middelen zorgen ervoor dat de productie sneller verloopt en dat de rijst harder groeit. Bijna geen enkele oogst kan nog mislukken. Toch gaat het op den duur fout. Indiërs kunnen de Engelse etiketten niet lezen en weten niet hoeveel ze mogen gebruiken van elk product. Ze zien dat het product werkt en blijven het dan ook gebruiken. De hoeveelheden nemen toe waardoor dit uiteindelijk leidt tot ziektes zoals kanker. ‘’Het verschil tussen produceren en het product zelf is groot. Dat Indiërs ziek worden door het produceren wil niet zeggen dat wij Nederlanders ook ziek worden door het eten van deze rijst’’, vertelt een woordvoerder van NVWA.

Bekijk hier de interactieve video.