Het volgen van een opleiding kost veel geld. Voor sommige scholen blijft het niet alleen bij collegegeld: van de student wordt een extra bijdrage gevraagd. Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) gingen vandaag in gesprek met de Minister van Onderwijs. 

In 2015 liet Minister van Onderwijs Jet Bussemaker alle hogescholen en universiteiten weten dat ze geen eigen bedrage mogen vragen van hun studenten. Daarna was het een tijdje stil: ISO en LSR kregen geen klachten meer binnen.  Het bleek een stilte voor de storm, inmiddels zijn er weer honderd meldingen binnen. ISO en LSR gingen vandaag in gesprek met Bussemaker. “De minister gaat met de overtredende instellingen in gesprek. Als er dan geen verandering komt, kunnen ze een rechtszaak verwachten”, aldus Jan Sinnige, woordvoerder van ISO.

Gratis alternatief ver te zoeken

Volgens de wet (artikel 7.50)  mag een opleiding dus geen extra eigen bijdrage verwachten van studenten. Bij excursies is het verplicht om een gratis alternatief aan te bieden. Toch blijkt dit niet altijd het geval te zijn. Barbara volgde in 2015 de minor GGZ-agoog bij Avans en was verplicht om op excursie naar Gent te gaan. “We kregen een rondleiding door een oud ziekenhuis waar we tien euro voor moesten betalen. Het vervoer naar Gent moesten we zelf betalen. Over de rondleiding werden examenvragen gesteld, daarom kon ik moeilijk weigeren.”

Betalen voor materiaal

Ook bij Megan hing de kans van slagen af van het geld dat ze besteedde. Voor de richting Fashion Design aan de kunstacademie in Rotterdam was ze in een halfjaar tijd 500 euro kwijt. “Ik had het niet verwacht. De school gaf tijdens de open dag een kijkje in het leven van een designer, maar niet in de kosten. Ik ging er vanuit dat de materialen door school werden geleverd, niet dat er een winkel op school was met materialen waar ik voor moest betalen. En dat waren nog simpele stoffen. Met veel concurrentie en kans op een onvoldoende kies je sneller voor betere stoffen, die dus ook duurder zijn.”

Stoppen met de opleiding

Deze uitgaven waren voor Megan een van de redenen om te stoppen met de opleiding. En ze is niet de enige: “Tijdens een excursie naar Antwerpen vertelde een vrouw van het museum dat veel modeontwerpers moesten stoppen vanwege de enorme kosten die ze maakten.”

Bussemaker gaat zich meer inzetten voor studenten. Hopelijk hebben de gesprekken meer effect.