Zondag ontstond tijdens de wedstrijd van FC Twente tegen koploper Feyenoord commotie om een spandoek van thuissupporters. Op het spandoek stond de tekst ‘Kosovo is Serbia!’ De supportersvereniging neemt afstand van het spandoek.

Volgens een woordvoerder van FC Twente zijn politieke statements op spandoeken verboden. Het doek is echter het stadion in gesmokkeld en niet opgemerkt door de beveiliging. Hoe het mogelijk is dat supporters dit spandoek naar binnen hebben gekregen is niet bekend. De club wil niks kwijt over het beleid bij de toegangscontrole.

De Twentse voetbalclub had twee spelers op het veld die voor Kosovo uitkomen. Op verzoek van één van hen hebben de supporters het spandoek weggehaald. FC Twente hangt nu mogelijk een straf van de KNVB boven het hoofd. Een woordvoerder van de voetbalbond laat aan TC/Tubantia weten dat het nu aan de aanklager is om te beslissen of hij een vooronderzoek instelt. De club heeft twee supporters weten te identificeren die verantwoordelijk waren voor het spandoek, zij hebben een stadionverbod gekregen.

Hard aanpakken

Kosovo is sinds 2008 onafhankelijk verklaard van Servië, maar Servië ziet Kosovo nog steeds als provincie. Er wordt gevreesd voor een annexatie door Servië, dit zou op dezelfde manier gaan als de annexatie van de Krim door Rusland.

Ook bij andere clubs komt het met regelmaat voor dat spandoeken mee naar binnen gesmokkeld worden. Deze bevatten in sommige gevallen politieke statements of zelfs bedreigingen. De KNVB wil dit soort misstanden in de stadions hard aanpakken.

Pop met strop

Op 7 februari 2016 hing een man in de Amsterdam Arena een pop met een strop om zijn nek over de balustrade. De pop moest keeper Kenneth Vermeer voorstellen. Ook werd er een doek opgehangen met de tekst ‘Vermeer: van godenzoon tot hoerenzoon’. De doelman voelde zich bedreigd en deed aangifte. Ferdi T. kreeg een stadionverbod en het Openbaar Ministerie eiste 80 uur werkstraf tegen hem. De Amsterdamse club kreeg een geldboete van 10.000 euro en tijdens de volgende wedstrijd van Ajax tegen Feyenoord moesten twee tribunevakken leeg blijven.

Onthoofd

In januari 2015 ontrolden supporters van Standard Luik een enorm doek waarop voetballer Steven Defour onthoofd op stond afgebeeld. Hij was jarenlang publieksfavoriet toen Standard twee maal kampioen werd en de beker won. In 2011 vertrok Defour naar het buitenland, waarna hij in 2014 werd gekocht door RSC Anderlecht. De overstap naar de aartsrivaal viel de Standard-supporters zwaar. Slechts één supporter kreeg een stadionverbod van 8 maanden en een boete van 400 euro.